Anya Taylor-Joy „Lipugambiidis“.

Foto: AP/Scanpic
Inimesed
20. september 2021, 16:00

Gruusia malelegend kaebas „Lipugambiidi“ tegijad kohtusse

Gruusia malelegend Nona Gaphrindašvili on kaevanud voogedastusplatvormi Netflix laimu eest kohtusse: ta on häiritud, et teda kujutati menusarjas „The Queen's Gambit“ („Lipugambiit“) valesti.

BBC Newsi teatel peab Nona Gaphrindašvili (80) silmas „Lipugambiidi“ lõpuosa, kus väidetakse, et ta pole kunagi males meeste vastu mänginud. Gruusia maletšempion toonitab Los Angelese föderaalsesse ringkonnakohtusse antud pabereis, et aastal 1968, millest kõnealune sarjaepisood räägib, oli ta vastamisi vähemalt 59 meesmaletajaga.

Äsja aasta parima lühisarja Emmy pälvinud „Lipugambiidis“ mainib keegi kommentaator sarja peaosalist Beth Harmonit (Anya Taylor-Joy) kirjeldades Gaphrindašvilit. „Ainsana on temas tavatu tema sugu. Ja Venemaal pole isegi see midagi harukordset. On Nona Gaphrindašvili, kuid tema on naiste maailmameister ja pole kunagi meestega silmitsi olnud.“

Gaphrindašvili väidab 25-leheküljelises hagis, et Netflix on häbematult ja teadlikult valetanud tema saavutuste kohta „odava ja küünilise eesmärgiga „teravdada dramaatilisust“. „Soovitud on jätta muljet, et väljamõeldud kangelanna suutis saavutada teha midagi sellist, mida ükski naine, kaasa arvatud Gaphrindašvili, pole teha suutnud.“ 20aastaselt naiste maailmameistriks kroonitud Nona nõuab viit miljonit dollarit valuraha ning solvava viite eemaldamist.

Netflixi väitel pole laimusüüdistusel vähimatki alust. Voogedastusplatvorm toonitab, et peab Gaphrindašvilist ja tema silmapaistvast karjäärist väga lugu, kuid kavatseb end kohtus jõuliselt kaitsta.