Elen Lotman

Foto: Sven Arbet / Ekspress Meedia
Film
10. september 2021, 09:57

VÄGEV! Elen Lotman valiti ülemaailmse filmioperaatorite föderatsiooni presidendiks

Rahvusvaheline Filmioperaatorite Föderatsioon IMAGO valis erakorralisel üldkogul esmakordselt organisatsiooni ajaloos kaks presidenti, Eesti Filmioperaatorite Liidu ESC liikme Elen Lotmani ja Austraalia Filmioperaatorite Liidu ACS presidendi Ron Johansoni.

IMAGO on maailma suurim filmioperaatoreid ühendav organisatsioon, millesse kuulub üle 50 filmioperaatorite liidu ning mis esindab liikmesorganisatsioonide kaudu ligi 5000 operaatorit kõikjalt maailmast. IMAGO asutas 1992. aastal Itaalia filmioperaator Luciano Tovoli ASC AIC, kes siiani järgmisel aastal 30ndat juubelit tähistava organisatsiooni tegevuses aktiivselt kaasa lööb.

IMAGO sai ka kaks uut asepresidenti Bojana Andric SAS (Serbia) ja Adriana Bernal Martinez ADFC (Kolumbia) ning uue peasekretäri Aleksej Bercovitch RGC (Venemaa).

IMAGO juhatusse kuuluvad Roberto Schaefer ASC AIC (Ameerika Ühendriigid), Denis Lenoir AFC ASC (Prantsusmaa), Tahvo Hirvonen FSC (Soome), Argyris Theos GSC (Kreeka), Alex Linden FSF (Rootsi), Mario Sablic HFS (Horvaatia), Vincenze Condorelli AIC (Itaalia), Mustapha Barat ABC (Brasiilia), Philippe Cordey SCS BVK (Šveits) ja Steven Fierberg ASC (Ameerika Ühendriigid).

Elen Lotman (39) on eesti filmioperaator, stsenarist, režissöör ning Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudi (BFM) filmikunsti lektor, kirjutab Vikipeedia.

Ta lõpetas 2000. aastal Tartu Miina Härma Gümnaasiumi ja 2004. aastal cum laude Tallinna Pedagoogikaülikooli filmi ja video õppetooli audiovisuaalteose operaatori eriala. Lotman on läbinud mitmeid filmialaseid täienduskursusi Eestis ja välismaal.

Ta on töötanud Pimedate Ööde Filmifestivali korraldaja ja projektijuhina ning erinevates filmitootmisfirmades režissööri, operaatori ja toimetajana. Alates 2004. aastast on ta vabakutseline operaator. Aastatel 2004–2007 oli ta Tartu Kõrgema Kunstikooli lektor ning alates 2007. aastast Balti Filmi- ja Meediakooli õppejõud.

Peale eesti režissööride on ta töötanud operaatorina ka saami režissööri Paul-Anders Simma filmide juures, kellega koostöös valmisid Koola poolsaarel „Poron surma“ (2012), „Olga“ (2013) ja „My Dear Mother“ (2020).