Andrus Kivirähki audiolavastuse „21 mälestust“ esitlus.

Foto: Teet Malsroos
Inimesed
8. september 2021, 10:44

GALERII | Andrus Kivirähki audiolavastuses jagavad hindamatuid mälestusi suurkujudele kuulunud mootorratas ja hülgemaost tehtud torupill

Teatri- ja Muusikamuuseumis jõudis publiku ette Andrus Kivirähki audiolavastus „21 mälestust“, kus teatri- ja muusikainimeste isiklikud asjad räägivad oma lugu Eesti tuntud näitlejate häältega. Nii saavad meenutusteks sõna Voldemar Panso soni, Ants Lauteri mootorratas, David Otto Wirkhausi kornet, aga oma elukäigust pajatab ka hülgemaost tehtud torupill.

Audiolavastuse tekstide autor Andrus Kivirähk. „Muuseum on täis asju, suuri ja väikeseid. Need asjad on vanad ja neil on kuulsusrikas minevik – maestrod on neid tarvitanud, rahvakunstnikud käes hoidnud. Nad on pesitsenud oma peremeeste taskus või riidekapis, oma perenaiste diivanil või puhvetis. Mida kõike nad mäletavad,“ sõnas ta.

Ajaloolised esemed muuseumivitriinis avavad suu ning jagavad oma hindamatuid mälestusi. Meenutatakse teatri- ja muusikamaailma suurkujusid, kelle majapidamisse neil oli kunagi õnn kuuluda.

Vanadele asjadele on lahkelt oma häält laenanud 21 tuntud eesti näitlejat. Oma hääle on eksponaatidele andnud Ivo Uukkivi, Margus Prangel, Mait Malmsten, Aarne Soro, Jaan Rekkor, Margus Tabor, Taavi Teplenkov, Tambet Tuisk, Tõnu Oja, Harriet Toompere, Katrin Pärn, Ülle Kaljuste, Kalju Orro, Kersti Heinloo, Liisa Pulk, Piret Simson, Peeter Oja, Kersti Kreismann, Riho Kütsar, Ago Anderson ja Jan Uuspõld.