XIII noorte laulu- ja tantsupeo esitlus

Foto: Tiina Kõrtsini
Üritused
6. september 2021, 22:04

Noorte tantsu- ja laulupidu sai juhtmõtteks „Püha on maa“: sõna „püha“ kasutatakse vaid millestki erilisest rääkides

2023. aastasse lükatud XIII noorte laulu- ja tantsupidu, mis esiti pidanuks toimuma tuleval suvel, sai ühispealkirjaks ja juhtmõtteks „Püha on maa“. Tantsupidu kannab aga pealkirja „Sillad“.

Noortepeo loovjuhtide selgitusel on „püha“ selline sõna, mida argipäevas väga tihti ei kasutata. Seda sõna hoitakse puhuks, kui tuleb rääkida millestki väga erilisest. Millestki, mis väärib meie eriti sügavat austust ja mida ei tohi rikkuda. Teekonnal laulu-, tantsu- ja rahvamuusikapeo poole õpitakse üheskoos rohkem märkama ja hoidma igas argipäevas seda, mis püha – meie keelt, meie maad ja ka meie ühist kodu, planeeti Maa. See juhtmõte on olnud lähteideeks laulupeol, inspireerinud rahvamuusikapeo loojaid ning nende väärtustega kokku kasvamisest jutustab ka tantsupeo etendus pealkirjaga „Sillad“.

XIII noorte laulu- ja tantsupeo visuaalse identiteedi autoriks ning ühtlasi ka peo peakunstnikuks on Mart Anderson, kelle töö osutus valituks koostöös Eesti Disainikeskusega läbi viidud konkursil. Andersoni loodud kujunduskeele keskseks elemendiks on originaalne, hoogne ja kaasaegne tüpograafia. Lisaks originaalšriftile koosneb visuaalne identiteet veel tunnuskujunditest, taustamustrist ja värvipaletist. Täiendava pildimaterjalina leiavad kujundustes kasutust väärikate kodumaiste kunstnike graafilised teosed.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas.

XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin. XIII noorte laulu- ja tantsupeo visuaalse identiteedi autor on Mart Anderson.