Foto: VIDA PRESS
Inimesed
31. august 2021, 15:12

HIIGELPRILLIDEGA RAUKTÄHEKE: moe-ikoon Iris Apfel sai saja-aastaseks!

Kõrges eas trendiloojaks saanud ameeriklanna Iris Apfel tähistas pühapäeval sajandat sünnipäeva. Kuid tal pole kavaski tempot langetada - juubeli puhul avaldas hiigelprillidest tuntud seltskonnadaam ja ärinaine prillikollektsiooni.

„Tahan elus püsida. Kui ma töötamise lõpetaksin, oleksin kutu,“ seletas end rauktähekeseks ja maailma vanimaks teismeliseks tituleerinud Apfel Wall Street Journalile.

Oma sajanda sünnipäeva puhul disainis Apfel firmale ZenniOptical prillikollektsiooni.

Iris Apfelist sai moeikoon alles väga küpses eas: senine mõjukas tekstiiliärinaine tõusis laiemale areenile 2005. aasta sügisel, kui New Yorgi kuulsa Metropolitani muuseumi kostüümiinstituut korraldas tema rõivastest näituse nimega „Rara Avis (Rare Bird)“. 97aastaselt sõlmis ekstsentriline rõivastuja, kes armastab hiigeprille ja kobakaid ehteid ning kombineerib muretult Diori ja kaltsukaleide, nelja-aastase modellilepingu. Irise võttis oma leivale IMG Models, mille staarmodellideks on õed Bella ja Gigi Hadid. 

Maksimalistliku riietumissuuna säravaimal esindajal on Instagramis 1,9 miljonit fänni. End rauktähekeseks nimetav Iris on vanim inimene, kellest eales on Barbie-nukk tehtud.

Irise partner tekstiiliäris oli tema abikaasa Carl, kellega ta oli abiellunud 1948. aastal. Nende firma Old World Weavers spetsialiseerus vanade tekstiilide reprodutseerimisele - vanimad mustrid olid pärit lausa XVII sajandist. Apfelitel oli kangaste restaureerimise püsileping Valge Majaga ning nende loomingut sai nautida lausa üheksa USA presidenti. Pika ja õnneliku abielu katkestas mehe surm 2015. aastal.