MAAILMA SUURIM OBAMA TOETAJA: Igor Vovkovinskiy 2011. aastal president Barack Obama toetusüritusel.

Foto: AP/Scanpix
Inimesed
24. august 2021, 10:58

Ameerika pikima mehe tiitlit kandev ukrainlane suri vaid 38 aasta vanusena

USAs suri vaid 38 aasta vanuses Ameerika pikima mehe tiitliga pärjatud Igor Vovkovinskiy. Eurovisionilgi esinenud 235 sentimeetri pikkune ukrainlase ema teatas, et tema kuulsa poja viis hauda haige süda.

Maailmakuulsa gigandi ema Svetlana Vovkovinska avaldas Facebookis südantlõhestava foto Igorist haiglavoodis. „Igor suri 20. augustil kell 22.17 haiglas südamehaigusesse. Vanem vend Oleh oli tema seltsis lõpuni välja. Igori viimane õhtusöök oli: tükk Kiievi torti ja Fanta.“ Südamehaigusega võitlemisest oli Vovkovinskiy rääkinud juba kahe aasta taguses Youtube'i videos.

Ema sõnul jõudis Igor paar tundi enne surma kohtuda Olehi naise Alla ja nende lastega. „Igoril oli hea meel neid näha ning ehkki tal oli raske kõnelda, üritas ta oma vennapoja Andriyga nalja visata, küsides, kas too jõudis Ukrainas veedetud kuu jooksul ukraina keele ära õppida.“

Seitsmeaastaselt üle 180 cm pikkune

Sünnimaa oli Igorile lõpuni kallis: surmakuulutuse teatel tegi ta kõik, mis tema võimuses, et aidata Ukraina sõjaväge. 1982. aasta septembris Ukrainas Bari linnas sündinud poiss oli koos perega 1989. aastal Ühendriikidesse kolinud, et saada abi ajukasvaja vastu. Kasvaja surus vastu Igori ajuripatsit, mistõttu sellest nõrgus ebatavaliselt palju kasvuhormooni. Seitsmeaastasena oli ta juba vähemalt 180 sentimeetrit pikk. Nimekas Mayo kliinikus tehti ukraina poisile operatsioon. Kuid ta viskas pikkust edasi ning kasvas 235 sentimeetri pikkuseks.

Pere jäigi elama Minnesota osariiki sinnasamasse Rochesteri linna, kus asub Mayo kliinik. Igori ema Svetlana töötab seal tänini intensiivraviõena. Isa Oleksandr on paraku nüüdseks siitilmast lahkunud.

Igor lõpetas Rochesteris keskkooli ning kohaliku kogukonna- ja tehnikakolledži. Kuuldused noorest koljatist said hoo sisse 2009. aastal, kui Barack Obama oli märganud hiigelkasvu noormeest oma kampaaniaüritusel. „Maailma suurim Obama toetaja,“ seisis Igori T-särgil.

2010. aastal, 27 aasta vanuses, kuulutati ukraina noormees Ameerika pikimaks meheks. Toonases pressiteates avaldas Igor tiitli üle suurt rõõmu. „Kõik pärisid alati, kas ma olen ikka kindel, et ma olen [Ameerika] pikim, aga ma ei saanud seda kuidagi tõestada. Nüüd, kus mul on tunnistus, mille saan seinale riputada, saan seda lõpuks näidata!“

Palus raha jalanõude tellimiseks

Kuid kuulsus ei tähendanud rahalaevukese saabumist. 2012. aastal palus Vovkovinskiy üldsuse abi, et kokku saada raha eritellimustossude valmistamiseks. Igor seletas, et tal pole eales olnud jalavarje, mis talle hästi passiksid ja põrguvalu ei valmistaks. Associated Pressi teatel tegid tuhanded inimesed Igori abistamiseks annetuse, nii et vajaliku 16 000 dollari asemel sai kokku enam üle 30 000. Reebok kinkis Igorile viimaks jalavarjud tasuta.

Vovkovinskiy astus üles nii telereklaamides kui ka filmides, sealhulgas 2011. aasta komöödias „Hall Pass“. 2013. aastal esindas ta Eurovisioni lauluvõistlusel koos lauljanna Zlata Ognevichiga oma sünnimaad Ukrainat.

Järelehüüde teatel armastas Igor veeta aega pere ja sõprade seltsis ning käia kalal ja reisimas. Vanem vend Oleh rääkis Minneapolise väljaandele Star Tribune, et Igor oli juba Ukrainast saabudes oma erakordselt pika kasvu tõttu kuulus. „Aga ta oleks tuntuse asemel pigem harilikku elu eelistanud.“

Kõigi aegade pikima mehe tappis ortopeediline jalatugi

Guinnessi rekordiraamatu andmeil on maailma pikim elusolev mees Türgis elav Sultan Kösen. Viis aastat tagasi mõõdeti kurdi päritolu Köseni pikkuseks 251 sentimeetrit. Temagi kasv on ajukasvaja tagajärg.

Kõndimine on Sultani jaoks nii vaevaline, et ta peab kasutama karke.

Rekordiraamatus on kõigi aegade pikima inimesena kirjas ameeriklane Robert Pershing Wadlow. Illinois' osariigist pärit mehel oli pikkust 272 cm. Robert suri 1940. aastal vaid 22 aasta vanuses veremürgitusse. See oli alguse saanud haavandist, mille tekitas paremale jalale paigaldatud ortopeediline tugi.