TELEHUNDID: Äreval päeval AK toimetuses peavad koosolekut Tiit Palu (Enn Eesmaa, vasakul), Andres Noormets (Hagi Šein) ja Rain Simmul (Heimar Lenk). Foto: Ülo Josing / ERR
Inimesed
20. august 2021, 22:30

Teleinimeste mälestustel põhinev film „August 1991“ valmis väikese eelarvega ja paljuski tegijate entusiasmi toel.

„Korraga tuli jooksuga poiss, kes karjus: „Tankid tulevad!“ ja rahvas pani põgenema…“ (2)

„Pean tunnistama, et minul oli seda filmi väga tore teha,“ lausub näitleja Tõnu Oja, kelle mängida oli telefilmis „August 1991“ ETV operaatori Aare roll. „Seda, mismoodi ma seda rolli võiksin mängida, kujutasin ette juba stsenaariumit lugedes. Kõik olid absoluutselt dokumentaalsed tegelased ja minagi mõtlesin, kelle järele võiksin joonduda. Aare-kujul ei olnud aga päris seda ühte ja ainust inimest päriselust. Rääkisin režissöör Ilmar Raagiga, kes see võiks olla, ja jõudsime ühe inimese nimeni.“ Kes see küll olla võis?

Tõepoolest, trupi teistel liikmeil olid prototüübid ees: Hendrik Toompere mängis Andres Raidi, Rain Simmul Heimar Lenki, Andres Noormets Hagi Šeini, Tiina Mälberg Virve Liivanõmme, Gert Raudsep Tiit Kimmelit, Tiit Palu Enn Eesmaad ja Hans Kaldoja Aivo Barbot. Tõnul polnud aga esiotsa kedagi eeskujuks võtta.

Edasi lugemiseks: