Roosiaia vastuvõtt

Foto: Martin Ahven
Inimesed
20. august 2021, 19:32

VIDEOINTERVJUUD JA GALERII | 30 AASTAT VABADUSTI! Sajad tuntud inimesid tähistasid Roosiaia vastuvõtul vabariigi taasiseseisvumist (241)

20. augustil tähistatakse Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäeva. Sel puhul on Kadrioru roosiaeda suursündmust tähistama kutsutud sadu tuntud ja väärikaid Eesti inimesi. Ka Õhtulehe ajakirjanikud Anu Saagim ja Sten Kohlmann on roosiaias kohal, et tuua vaatajateni kõige vahetumad emotsioonid ja kõige säravamad intervjuud.

Reedene pidupäev algas riigilipu heiskamisega Pika Hermanni tornis. Seda tegid ühe pere kolm põlvkonda – 20. Augusti Klubi liige Tõnu Saarman koos tütre ja lapselastega. Riigikogu suures saalis toimus aga XIV riigikogu ja 20. Augusti Klubi pidulik ühisistung.

Riigikogu esimees Jüri Ratas tunnustas pidulikul riigilipu heiskamise tseremoonial Kuberneri aias neid, kes kolmekümne aasta eest sirgeselgselt Eesti nimel tegutsesid.

Peaminister Kaja Kallas ütles oma kõnes, et maailmas toimuv meenutab, et miski ei ole iseenesestmõistetav ja meil on palju, mille oleme ise üles ehitanud, mille eest tänulik olla ning mida hoida ja edasi arendada. „Võrdsed õigused ja võimalused naistele ja meestele. Igaühe õigus olla soovi korral kriitiline ja häälekas. Sõnavabadus, tegutsemisvabadus, liikumisvabadus,“ lausus Kallas.

Kell 12 alanud riigikogu pidulikul ühisistungil kõnelesid riigikogu esimees Jüri Ratas, president Kersti Kaljulaid, 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme ning üliõpilane Marcus Ehasoo.

President Kersti Kaljulaid ütles, et seda päeva oodati läbi okupatsiooniaastate ning selle päeva saabumise lootuses osaleti kõigis nendes üldrahvalikes liikumistes ja ettevõtmistes, mis mahuvad kaunisse sõnapaari „laulev revolutsioon“, koos kogu oma võimsa eel- ja järellooga. See päev saabus, kui üleminekuaja rahvaesindus ülemnõukogu võttis vastu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest.