Tarmo Soomere, Jüri Ratas

Foto: Alar Truu
Poliitika
10. august 2021, 21:24

Ratas: Soomerest võib veel saada presidendikandidaat (42)

Parlamendierakondade juhtide kohtumised võimaliku presidendikandidaadi osas ei ole siiani tulemusi andnud. Jüri Ratas rääkis ETV uudistesaates „Aktuaalne kaamera“, et ka Tarmo Soomere pole võimaliku kandidaadina kuhugi kadunud.

Kuigi presidendivalimised on juba 30. augustil, peab Keskerakonna esimees Jüri Ratas reaalseks, et selleks ajaks ikkagi leitakse kandidaat.

„Kui rääkida Tarmo Soomerest, siis kandidaadi kandidaadina ta tegelikult ei ole kuhugi kadunud. Sellel arutelul, mis toimus eelmise nädala reedel, oli arusaadav, et 68 riigikogu liiget hetkel ei ole tema taga, aga see ei tähenda seda, et temast ei võiks saada kandidaat,“ sõnas Ratas.

Ratas tõdes, et praeguseks erakondade koostöö kandidaatide otsimisel vilja pole kandnud, kuid ta meenutas viie aasta taguseid presidendivalimisi, kus samuti tulemus alles tagasi riigikogusse jõudes tuli. „Siis see võttis veel kauem aega. Ma arvan, et kui erakonnad on esimeeste näol väljendanud soovi leppida kokku, siis ma usun, et see on olnud siiras ja selle nimel me töötame täna.“

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder tõdes, et riigikogus ei pruugi hääli kokku saada ka siis, kui juhid omavahel kokku lepivad. „Üks või teine fraktsioon tervikuna ei mõtle ühtemoodi konkreetsete kandidaatide puhul, nii et täna me peame rääkima riigikogust, kus on 101 liiget, mitte ainult viis erakonda,“ märkis Seeder.

Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ütles, et selleks, et saada kokku vajalikud 68 häält, peaks kandidaati toetama pigem neli erakonda. Kuna 30. augustini pole enam palju aega jäänud, siis kalduvad juba paljud poliitikud arvama, et presidendi valib valimiskogu. „Kui ei ole kolme või nelja erakonna konsensust, siis nagu seadus ette näeb, liigub ta tegelikult valijameeste kogusse. Ja enamus kordi ajaloos me teame, et valijameeste kogus on Eestile president valitud. Kui me jõuame sinna, eks siis tulevad uued kandidaadid, uued suhtlused, aga kindlasti Eestile president valimata ei jää,“ tõdes Keldo.

Ratas kirjutas teisipäeval ühismeedias, ja kordas ka „Aktuaalses kaameras“, et tema sel aastal presidendiks ei kandideeri.