Jaan Kaplinski

Foto: ALDO LUUD
Inimesed
9. august 2021, 10:48

Pärast rasket haigust suri kirjanik ja luuletaja Jaan Kaplinski (16)

Pärast rasket haigust suri 80 aasta vanuselt kirjanik, luuletaja, tõlkija, kultuurikriitik ja filosoof Jaan Kaplinski, teatab ERR.

Kaplinski sündis 22. jaanuaril 1941 Tartus. Alates 1968. aastast on Kaplinski Eesti Kirjanike Liidu liige.

Kaplinski oli Tartu linna aukodanik ja teda on tunnustatud Riigivapi IV klassi teenetemärgi ja  Riigivapi III klassi teenetemärgiga. 2016. aastal sai Kaplinski riigi kultuuripreemia elutöö eest.   

Artikkel refereeritud ERR-ist.

Kaplinskil oli diagnoositud amüotroofne lateraalskleroos. „Mul on diagnoositud ALS, seesama tõbi, mida põdes Stephen Hawking. Mul on aga vedanud: talvel saan 80aastaseks, nii et põdemiseks eriti palju aega ilmselt enam ei jää,“ rääkis ta Eesti Päevalehele aastal 2020.

„Omamoodi on see haigus ka huvitav, võib jälgida tema progressi (kah üks progress!), lugeda tema põhjuste ja kulgemise kohta. Selle küllalt haruldase haiguse põhjused on seni teadmata, aga julgen mõnede uute avastuste ja oma loogika põhjal oletada, et oma roll võib siin olla meie kehas, ennekõike soolestikus, elavatel bakteritel, meie sisemisel ökosüsteemil, mis meid juhib palju rohkem, kui tahaksime uskuda,“ selgitas ta.