Intsikurmu festival

Foto: Aldo Luud
Üritused
30. juuli 2021, 12:39

ESIMESED LANGENUD! Koroonapiirangud tõmbavad tänavustele Intsikurmu ja linnafestivalile GROM vee peale (9)

Esmaspäevast hakkavad meelelahutusüritustele kehtima uued piirangud - siseruumides peetavatel üritustel võib osaleda 500, välitingimustes aga 1500 inimest. Suuremate masside puhul peaks kontrollima negatiivset koroonatulemust või vaktsineerimispassi. Intsikurmu festival, mis pidanuks toimuma 6.-8. augustil, jääb seetõttu ära. Samuti jääb ära ka linnafestival GROM.

„Viimane nädal on näidanud meile kõigile, et juba eelmisest aastast kogu maailma kimbutanud viirus ei ole kuhugi kadunud. Oleme praeguseks hoolimata kõikvõimalikest abinõudest jõudnud ühiskonnana lausa halvemasse seisu, kui olime aasta tagasi samal ajal. Esmaspäevast, 2. augustist hakkavad kehtima vabariigi valitsuse korraldused, mis puudutavad otseselt ka Intsikurmu festivali. Oleme oma tegusa meeskonnaga ka nende piirangute tingimustes otsinud võimalusi, et pakkuda seda erakordset elamust, mida ikka oled Intsikurmust leidnud. Kuid peame tõdema, et sellisel kujul, nagu me soovime festivali korraldada, ei ole seda tänavu võimalik teha: see ei oleks see festival, mida igatsed,“ kirjutab korraldusmeeskond sotsiaalmeedias.

„Lisaks on viimased päevad näidanud, et viirus levib endiselt jõuliselt. Nendel põhjustel peame kurbusega tõdema, et sellel aastal jääb Intsikurmu festival ära. Rõõmusõnum on see, et kui me kõik käitume hoolivalt, siis näeme Põlvas juba 2022. aasta 5. ja 6. augustil.“

Kõik festivalipassid, olgu need või ostetud 2019. aastal, kehtivad jätkuvalt ka järgmisel aastal. „Oleme väga tänulikud, kui jääd meiega ning oled juba soetatud passi valmis realiseerima järgmisel aastal. Intsikurmu on tulnud, et jääda, ta ei kao kuhugi. Üheskoos sinuga, hea Intsikurmu sõber, loodame selle keerulise aja üle elada.“

9. augustist karmistuvad reeglid veelgi - siis on üritustel, kus nakkusohtu ei kontrollita, lubatud sees 50 ja väljas 100 inimest.

Ka linnafestival GROM meeskond teatab raske südamega, et üritus lükkub edasi aastasse 2022. „Olime valmistunud piirnumbrite languseks, kuid otsustatud numbrid on nulliga samaväärsed. Üks võimalustest üritust ikkagi läbi viia oleks pakkuda kiirtestimise võimalust festivali väravas kõigile soovijatele ning rakendada vaktsiinipassi süsteemi. Paraku pole sellise süsteemi kasutusele võtmine kahe nädalaga võimalik. Veel enam, see nõuab arvestatavat eelarvet oludes, kus risk on kordades kõrgem, kuna vaktsiinide hõlmatus on noorte seas ülimalt madal. Samuti pole piisaval arvul Eesti turva- ja terviseohutuse ettevõtetel veel valmidust nendeks tegevusteks, et kõik Eesti sündmused ära katta. Terve GROMi tiim on investeerinud tohutult aega, energiat, raha ja heaolu sellesse, et saaksime Lasnamäel sel suvel kohtuda. Oleme kurbusega täidetud ja isegi see ei kirjelda meie hetkeseisu piisavalt,“ räägib peakorraldaja Roman Demtšenko.

„On arusaadav, et pandeemia olukord on halvenemas ja uued piirangud olid vajalikud, kuid GROMi meeskond mõistab hukka viisi, kuidas neid on sisse viidud. Sotsiaalministri sõnul „võib tõend olla välja prinditud, mobiilis esitatud, aga ka tervishoiuteenuse osutajalt saadud tunnistus“ ning „pettuse korral inimene ise vastutab“. Teiste sõnadega saab passide ja testide kontroll olema reaalsuses puudulik, kuid arusaadavalt on suurel osal suvelõpu üritustel mõistlik toimumine tühistada, sest selle usutavalt korraldamine nii lühida etteteatamisega pole võimalik. See on järjekordne näide, kuidas valitsus on teinud põhimõttelisi otsuseid, mis ei ole olukorda leevendanud ega isegi päästnud. Ootame valitsuse poolt uusi toetusmeetmeid, mis aitavad korraldajatel ürituste korraldamisega seotud juba tehtud kulusid katta,“ lisab Demtšenko.

Linnafestivali GROM uueks kuupäevaks on valitud 9. juuli 2022. Festivali meeskond kutsub üles kõiki ise initsiatiivi näitama ning end vaktsineerima, et kultuurielu saaks jätkuda.

GENUD! Koroonapiirangud tõmbavad Intsikurmu ja Linnafestival GROMile vee peale