21aastane Gustav Suits oli erakordselt teravapilguline. Ta heitis kaasaegsetele ette idealismi ja teotahte puudmist. „Tõsisemadgi mehed on ainult teoretikud, kel küll mõnigi kord õigeid mõtteid ja waateid on, aga neil ei ole mitte jõudu mõtetest tegu teha,“ kirjutab ta Noor-Eesti manifestis. „Neil on sellest küll, kui nad kätte harjutatud rahuga ja külmawerelusega kõnelewad, ironiseeriwad, paremal juhtumisel arwustawad, ise ikka peenikeselt päältwaatajaks jäädes. Ei ole meie ajal paremat uinutamise ja magamise abinõuu kui skepsis.“Foto: Eesti kirjandusmuuseum
Raamat
30. juuli 2021, 22:30

VISIONÄÄR: Gustav Suits algatas ühena esimestest Eesti iseseisvuse idee ning unistas Soome-Eesti unioonist

Gustav Suits ei olnud ainult poeet, vaid ka visionäär, vähemasti nooremas eas, kuni metsikud sõjad maailmas ja inimeste nürimeelsus ei olnud tema idealismi veel kustutanud. Nooreestlased uskusid helgemasse tulevikku ning sellesse, et maharõhutud, orjameelsetest eestlastest saab julge, enesekindel ja ettevõtlik rahvas. Nemad nägid, et uus ja kaunim koidik saabub eeskätt paremasse haridusse panustamises ning kirjanduse ja kunsti arendamises – see ei pea mitte odavaks meelelahutuseks olema nagu seni, vaid silmaringi avardavaks ning esteetilist naudingut pakkuvaks elamuseks. Nii nagu on mujal Euroopas.

Nooreestlased seadsid Eestile eeskujuks skandinaavia ning prantsuse kirjanduse ja kultuuri uusi suundi, et vabaneda senistest saksa ja vene mõjudest.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99