„Kapten Volkonogovi põgenemine“

Foto: Promomaterjal
Film
26. juuli 2021, 15:06

Järjekordne saavutus! Eesti osalusel valminud film valiti Veneetsia filmifestivali põhivõistlusprogrammi

Vene-Eesti-Pratsuse ühistööna valminud film „Kapten Volkonogovi põgenemine“ valiti Veneetsia filmifestivali põhivõistlusprogrammi. Režissööride Natasha Merkulova ja Aleksei Chupovi käe all valminud film on ajaloo esimene Eestiga seotud linateos, mis kandideerib ihaldatud Kuldlõvile, filmi kaasprodutsent on Katrin Kissa Homeless Bob Productionsist ja selle operaator on Mart Taniel.

Tänavu 78. korda toimuv Veneetsia festival on maailma vanim filmifestival, mis toimub tänavu 1. - 11. septembrini. Žürii esimees on mitmekordne Oscari-võitja, filmi „Parasiit“ autor Bong Joon-ho, võistlusprogrammis osalevad muuhulgas ka Jane Campioni, Pedro Almodóvari ja Pablo Larraí uued teosed.

„Kapten Volkonogovi põgenemis“„ režissööre Natasha Merkulovat ja Aleksei Chupovi seob Eestiga pikaajaline koostöö operaator Mart Tanieliga. Lisaks operaatoritööle on Taniel „Kapten Volkonogov põgenemise“ stsenaariumi kaasautor. Filmi meeskonnas on Eestist veel valgusmeister Taivo Tenso, helirežissöör Matis Rei, eriefektid lõi koostöös Moskva kolleegidega 1-2-3 Productionist Tallinn Postworks ja filmi graafilise disaini autor on Margus Tamm. Merkulova, Chupovi ja Tanieli koostöös valminud eelmine film „Mees, kes üllatas kõiki“ osales Veneetsia festivali kõrvalprogrammis Orizzonti aastal 2018 ning pälvis seal parima naisosatäitja preemia.

 Produtsent Katrin Kissa sõnul on „Kapten Volkonogovi põgenemise“ näol tegu sedalaadi koostööga, mis on alguse saanud ennekõike autorite omavahelisest loomingulisest sobivusest. „Mart Taniel on olnud režissööridega nende esimesest filmist alates, tehes iga uue filmiga sammu järjest sügavamaks teineteise mõistmiseks. Ajapikku on Merkulova ja Chupovi meeskonnaga liitunud järjest rohkem eestlasi, kes on andnud märkimisväärse panuse ka Veneetsias esilinastuva film valmimiseks. Meil on erakordselt hea meel, et see pikk ühine teekond nii kõrge tunnustuseni on jõudnud,“ kommenteerib Kissa. 

Filmi sündmused toimuvad 1938. aastal linnas, mis meenutab Leningradi. Käimas on massilise poliitilise represseerimise ajastu. Peategelane Feodor Volkonogov (30), rahvusliku turvateenistuse ehk NKVD kapten, viib läbi arreteerimisi, mille käigus piinatakse ja hukatakse süütuid inimesi. Ühel päeval muutub Volkonogovi jaoks olukord vastupidiseks – ta kuulutatakse riigivaenlaseks. Kaptenist saab „omade poolt“ tagaaetav lindprii. Ootamatult selgub, et kui kapten kahetseb oma tegusid ja leiab kasvõi ühe tema poolt tagakiusatud ohvri, kes talle siiralt andestab, pääseb ta igavesest põrgust. Mees haarab võimalusest kinni ja alustab teekonda oma ohvrite omakeste juurde, lootes leida andestust.

„Kapten Volkonogovi põgenemise“ nimitegelast mängib Venemaa tõusev staar Juri Borissov - sama näitleja, kes mängib meespeaosa ka juulis Cannes’is Grand Prix võitnud filmis „Kupee nr 6“, mis valmis samuti kaastootmises Eestiga.