President Toomas Hendrik Ilves Viljandi folgil

Foto: Muumi
Saund
23. juuli 2021, 16:28

GALERII | Eile algas Viljandi folk, president Ilves nautis pidu abikaasata (57)

Neljapäeval, 22. juulil algas taas kauaoodatud Viljandi folk. Laval saab näha nii kodu- kui välismaiseid artiste.

Igipõlise festivalikülalisena oli kohal ka president Toomas Hendrik Ilves, kes tõstis tänavust teemat esile läbi kahe aspekti. „Kuidas sünnib rahvamuusika? Eraldatuses muusika ei sünni,“ lausus Ilves. „Nii nagu suured puud saavad alguse seemnest ja vajavad linde, kes seemneid laiali viivad, vajab ka rahvuskultuur kokkumängu, et olla viljastatud ja edasi kesta.“ Nii Ilves kui Kiviberg kutsusid üles vastutustundele ja soovitasid kõigil end vaktsineerida. Festivali külalised, aga ka kõik teised Viljandis viibivad inimesed saavad seda teha kuni pühapäeva õhtuni Vabaduse väljakul asuvas vaktsineerimisbussis.

Tervituseks sõna saanud kultuuriminister Anneli Ott tänas kõnes kõiki pärimusmuusikuid ja selle valdkonna õpetajaid, kes viivad meid meie juurteni ja annavad meile rahvana tugevuse. Avatseremoonia lõppes traditsioonilise linnavõtme üleandmisega, mille käigus võrdles Viljandi linnapea Madis Timpson linna festivalikülalisega: sõbralik, avatud silmavaatega ja üksteisega arvestav.

Nelja päeva jooksul toimub festivalil 53 kontserti. Täna astuvad festivalil üles sellised artistid nagu Trio Dhoore (Flandria), Antti Paalanen (Soome), Suits ja Kool, Arno Tamm ja Elleri pärimusmuusikud, Mads Hansens kapell (Taani), Laste ETNO, Duo Ruut, Zetod, Mann ja Juula, PasźtorHóra ( Ungari), Pärlin, 3-4.

Lisaks saab nautida rohelise lava programmi, tantsumajas sussi sahistada, lustida lastealal, osaleda õpitubades ja lõpetada festivalipäev DJ-de saatel afterparty’l Kuusemäel. See on armas metsatukk otse pärimusmuusika aida taga, kuhu pääseb laululava juurest.

Õpitubade uuendusena saab reedel ja laupäeval hommikul kell 10 jalga keerutada Viljandi rannas. Traditsioonilistest õpitubadest on kavas hommikune meestelaulu tuba, naistelaulu tuba ning laulu- ja mängutuba peredele, lisaks toimub pillituba. Lisaprogrammist osavõtt on festivali pääsme hinna sees.