Jeff Bezos lendas kosmosesse üheksa päeva hiljem kui Richard Branson. Miljonärid kasutasid täiesti erinevaid lennuvahendeid. Fotol Bezose New Shepard rakett.

Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
21. juuli 2021, 16:16

Miljardäride kosmoselennud – oluline samm valdkonna arengus või lihtsalt edev viis raha taevasse lennutada? (2)

11. juulil sooritas kosmosereisi hulljulge ettevõtja Richard Branson. Vaid üheksa päeva hiljem põrutas kosmosesse teinegi miljardär – Amazoni juht Jeff Bezos. Kas rikkurite rivaalitsemine annab hoogu juurde ka kogu kosmosevaldkonnale ja näitab eraettevõtete üleolekut riiklikest kosmoseagentuuridest? Ning kas Elon Muski plaan Marss koloniseerida on reaalne? Õhtulehele selgitas olukorda Tallinna Tehnikaülikooli kosmosevaldkonna juht Rauno Gordon.

Välismeedias on räägitud palju sellest, et Bransoni ja Bezose kosmoseralli on lihtsalt miljardäride edev viis lennutada taevasse raha, mida saaks kasutada tõsisemate probleemide lahendamiseks. Rikkurite rivaliteet – toimusid ju lennud huvitaval kombel vaid üheksapäevase vahega – on kindlasti üheks lendude taga seisnud faktoriks, ent Rauno Gordoni arvates on hiljutised kosmosereisid valdkonnale ikkagi kasulikud.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99