Foto: EPA/Blue Origin/Scanpix
Maailm
20. juuli 2021, 16:58

VIDEO | KOSMOSEMILJARDÄRID VOL. 2: Bezose tähelend jõudis Bransoni omast kõrgemale (15)

Üheksa päeva tagasi tegi oma esimese kosmoselennu ärimees Richard Branson, 20. juulil tegi sama ka Amazoni asutaja Jeff Bezos. Temaga koos lendas kosmosesse kolm reisijat. Lend möödus edukalt ning kestis 10 minutit. Sellest umbes kolm veetsid reisijad kaaluta olekus, enne kui kapsel tagasi Maa poole langema hakkas.

Bezos kiidab oma kosmosefirma Blue Origin projekti kui läbimurdehetke kosmoseturismi arengus.

Ärimehega koos viibisid kapslis tema vend Mark, 18aastane Hollandi koolipoiss Oliver Daemen ja 82aastane endine lennukipiloot Wally Funk, kes 1960ndatel kosmoselendudeks ka treenis. Naiskond, kelle liikmeks Funk oli, aga kunagi kosmosesse ei pääsenudki. Toona see programm tühistati. Funk ja Daemen on ajaloo kõige vanem ja kõige noorem kosmoselendur. Erinevalt Daemenist, kelle jõukas isa pojale pileti ostis, sai Funk kosmosesse lennata tasuta.

Nii Elon Muski, Jeff Bezose kui Richard Bransoni kosmoseambitsioonid (eriti tõsiasi, et kahe viimase lennud toimusid nii lähestikku) panevad nii mõnegi väljaande küsima põhimõtteliselt järgmist: kas maailm näeb tohutuid arenguid teaduses või rikaste vennikeste mõõduvõtmist, kellel on suurem rakett, kõrgem lend ja rohkem raha. Õige mitmed kritiseerivad rikkurite kosmoselende kui isiklikke egoprojekte, mille rahastusest oleks maapealsete hädade parandamisel rohkem kasu.