Ülo Krigul (vasakul), Märt-Matis Lill ja Paavo Järvi

Foto: Kaupo Kikkas
Saund
20. juuli 2021, 11:42

Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia sai helilooja Ülo Krigul

Eesti Heliloojate Liidu ja Eesti Autorite Ühingu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia pälvis tänavu Ülo Krigul.

Eesti Heliloojate Liidu sõnul väärtustab preemia autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Preemia žüriisse kuulusid helilooja Märt-Matis Lill, muusikateadlane Kerri Kotta ning pianist Kadri-Ann Sumera, kelle hinnangul iseloomustab Ülo Kriguli teoseid julge ja jõuline kõlakäsitlus. Muusikalised kujundid on reljeefsed ja nende ajas lahtirullumine põhineb sageli selgel lineaarsel arenguloogikal.

„Kriguli muusikas on mingit tumedust, mis aga paradoksaalselt säilitab nõtkuse ja ei muutu seetõttu raskepäraseks. Ühtlasi on selles viiteid erinevatele muusikalistele mõtlemisviisidele, kuid see ei lõhu muusika kõlalist ja stiililist homogeensust,“ iseloomustab žüriiliige Kerri Kotta tänavust žürii valikut. „Erinevaid mõtteviise sünteesivana ja sümfoonilise lähenemisviisi poolest võib Krigulit tänases eesti muusikas pidada Sumera muusikale sarnase esteetika üheks omanäolisemaks väljendajaks.“

Pärnu Muusikafestivali tegevjuhi Kristjan Halliku sõnul on festival pea igal aastal toonud esiettekandele Eesti heliloojate loomingut. Tänavu, järjekorras 11. festivali lõppkontserdil kõlas Paavo Järvi juhatamisel Eesti Festivaliorkestri ettekandes Ülo Kriguli uudisteos „The Bow“.