Foto: Kollaaž: Aldo Luud, Infogram, Robin Roots
Eesti uudised
16. august 2021, 10:18

ARVUTAME ROHELISEMAKS! Miljonite tonnide küsimus: Eesti teatab maailmale, et meie metsad seovad süsinikku – aga tegelikult on vastupidi! (9)

Eesti korrigeerib tagantjärele ÜRO-le esitatavaid kasvuhoonegaaside aruandeid, täpsemalt metsadega seotud sidumisi ja emiteerimisi. Parandused ulatuvad miljonite tonnideni: näiteks 2012. aasta kohta on teatatud nii 1,7 kui ka 4 miljonist. ÜRO-le ütleme, et metsad seovad süsinikku, aga statistikaameti poolt avaldatud andmetest vaatab vastu hoopis emiteerimine. Rahasse ümberarvutatult võrdub Eesti põlevkivielektrijaamade jaoks miljon tonni 50 miljoni euroga.

Kuidas on võimalik, et Eesti metsamaa suurus mingil aastal tagantjärele aina muutub… ja siis uuesti muutub… ja taas muutub, nii et lõppu pole nähagi? Selgub, et keskkonnaagentuur kasutab arvutustes imelisi algoritme, mis muudavad tagantjärele igal aastal metsamaa pindala suuremaks. Metsade tagavara arvutustes kasutatakse aegu, mil harvesteride asemel tegid metsa veel saemehed ning puude jahvatamine pelletiteks oli alles lapsekingades.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99