Foto: ERLEND STAUB
Film
17. juuli 2021, 23:55

GALERII | ÕL CANNES'IS | Auhinnad jagatud! Teist korda ajaloos pälvis Kuldse palmioksa naisrežissöör (7)

Laupäeva õhtul jagati Cannes'i filmifestivalil taas auhindu. Peapreemia Kuldse palmioksa pälvis Julia Ducournau oma thrilleriga „Titane“. Ducournau tegi ka ajalugu - temast sai 74 Cannes'i filmifestivali teine Kuldse palmioksaga pärjatud naisrežissöör.

Cannes'i on juba aastaid kritiseeritud naisrežissööride vähesuse pärast võistlusprogrammis. Kogu festivali programmis oli sel aastal umbes 40 naise filmid, kuid 24 võistlusfilmist oli vaid neli naiste tehtud. Kolm naisrežissööri oli pärit Prantsusmaalt: Mia Hansen-Løve, Catherine Corsini ja Julia Ducournau. Neljandaks oli ungarlanna Ildikó Enyedi.

Grand prix läks jagamisele Iraani režissööri Asghar Farhadi filmi „A Hero“ ja Soome režissööri Juho Kuosmaneni filmi „Kupee nr 6“ vahel. Viimases tegi kaasa ka posu eestlasi - stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis, kaasprodutsent Riina Sildos, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Liina Pihel, režissööri 1. assistent Ralf Siig, režissööri 2. assistent Maria Kljukina ja Eesti-poolne tegevprodutsent Anneli Savitski.

Parima režissööri priisi võttis Leos Carax („Annette“), parima stsenaariumi eest pälvis auhinna Hamaguchi Ryusuke ja Takamasa Oe „Drive My Car“, parimaks naisnäitlejaks kuulutati Renate Reinsve "(„The Worst Person In The World“) ja meesnäitlejaks Caleb Landry Jones („Nitram“).

Žürii auhinda jäid jagama „Ahed’s Knee“ ja „Memoria“. Lühifilmide Kuldne palmioks kuulub filmile „All The Crows In The World“ ja parima debüütfilmi auhind filmile „Murina“.