Inimesed
17. märts 2001, 00:00

Püha Patricku päev: Tiit Kikas ei pane rohelist parukat pähe

“Tihtilugu on nii, et me mängime kusagil eesti rahvalugu,” räägib viiuldaja Tiit Kikas, “ja siis tulevad iirlased meie juurde: “Oo!! Super! Ma pole seda lugu veel kuulnudki! Mis maakonnast see lugu pärit on?” Mind paneb siiralt imestama, kuidas kahel nii erineval rahval saab rahvamuusikas nii palju ühist olla.”

Pole ime, et eestlased viimase kümne aasta jooksul on omaks võtnud iirlaste algupärase püha - St. Patricku päeva, kuna selle päeva tähistamine tähendab esmajoones tublit kannu Guinnessi õlut ja rohket iiri muusikat. Eestlane mõistab õlut juua, samuti meeldib talle iiri muusika: “Iiri muusika on eesti rahvamuusikaga väga sarnane,” teab iiri muusika suur fänn Tiit Kikas, tuntud viiuldaja ja ansambli Dagö liige. Ta on aastaid iiri muusikat esitanud ja teab, et eesti rahvas võtab seda hästi vastu.

“Ma hakkasin alguses eesti rahvamuusikaga tegelema - viiulimänguga. See huvi kandus kuidagi märkamatult ja sujuvalt üle iiri muusikale. Kui Eestisse tekkisid kohad, kus oli võimalus iiri muusikat mängida, saigi alguse mu suur armastus selle muusika vastu.”

Tiitu võlub iiri muusika juures selle potentsiaal popmuusikas: “Kui iiri muusikat natukenegi teises vormis esitada, on see täiesti popmuusika. Harilikult rahvamuusika kohta seda öelda ei saa. Iiri muusika harmoonia ja viisikäsitlus kõlavad väga tänapäevaselt.”

Püha Patricku päeva Tiit siiski suurt ei tähista: “See ei ole minu jaoks mingi hingesündmus.” Rohelist parukat ta ka pähe ei pane. “Aga väga vahva on vaadata, kui teised on parukatega ja joovad palju Guinnessi õlut.”

Püha Patricku päev

Püha Patrick (sündinud Suur-britannias IV sajandi lõpu poole, surnud 17. märtsil aastal 460) on Iiri kaitsepühak.

Esimene Püha Patricku päevale pühendatud rongkäik toimus aga Ameerika Ühendriikides: Suurbritannia armees teeninud Iiri sõdurid marssisid 17. märtsil 1762. aastal pidulikult läbi New Yorgi.

Tänapäeval tähistatakse Püha Patricku päeva kõikjal maailmas - peale Ameerika Ühendriikide ning Iirimaa ka Kanadas, Austraalias, Jaapanis, Singapuris, Venemaal ja mujal.

Kuni 1970. aastal muudetud seadusteni oli Iirimaal määrusega reguleeritud, et 17. märtsil peavad pubid kinni olema - see oli usu-, mitte joomapüha.

1995. aastast on Iiri valitsus käima lükanud kampaania, mis peaks turiste ning muidu huvilisi Püha Patricku päeval just Iirimaale meelitama. Mullu võttis Dublinis peetud Püha Patricku festivalist osa üle miljoni inimese, mitmepäevaste pidustuse ajal korraldati rongkäike, vabaõhuteatri etendusi ning ilutulestikusõusid.