IGAVESTI 27: Jim Morrison oli surres just nii vana. Samas vanuses on hinge heitnud paljud teisedki kuulsad muusikud.
Inimesed
3. juuli 2021, 10:47

Täna möödub The Doorsi karismaatilise laulja surmast 50 aastat

Kas Jim Morrisoni surm oli CIA kätetöö? (6)

Jim Morrisoni hüpnotiseeriva hääle, lummava pilgu ja liibuvate nahkpükste mõju pole kuhugi kadunud, ehkki The Doorsi legendaarne ninamees on juba pool sajandit maamullas. Kuidas on võimalik, et enne saatuslikku hetke täiesti terveks tunnistatud 27aastane laulja Pariisis ootamatult hinge heitis? Paljud fännid keelduvadki ametlikku surmaversiooni uskumast ja vandenõuteooriad lokkavad tänini.

Poeetiliste laulusõnade, kaootiliste lavasõude ja pöörase elupõletajalikkuse järgi tuntud Jim Morrison on üks muusikaajaloo mõistatuslikumaid rokkareid – mässaja, lummaja, seksijumal, Sisalikukuningas. The Doorsi staari karjäär jäi paraku lühikeseks ja ta suri kõigest 27 aasta vanusena.

Bändikaaslased on võrrelnud Jimi Elvisega, kes mõistuse häält kuulamata end ruineeris. Nad on rääkinud, et püüdsid elupõletajast Jimi allakäiguspiraali peatada, kuid see oli võimatu – laulja oli isepäine ega lasknud ansamblikaaslastel end takistada. Halvad sõbrad ja narkoärikad ümbritsenud Morrisoni kui müür, neile oli kasulik tema sõltuvust toita.

„Jim oli läbi ja lõhki Dionysos ja see oli tema tee,“ ütles trummar John Densmore. Kitarrist Robbie Krieger palus, et tema psühholoogist isa üritaks Jimile mõistust pähe panna. „Jim võttis omaks, et ta on joodik ja peaks joomise maha jätma. Aga umbes nädala pärast oli tal kõik jälle vanamoodi.“

Morrisoniga samas vanuses on hinge heitnud paljud teisedki kuulsad muusikud – „27 klubis“ on näiteks Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Kurt Cobain, Amy Winehouse...

Ametlik surmapõhjus: südamepuudulikkus

Ametliku versiooni kohaselt leidis Jimi sõbratar Pamela Courson 3. juulil 1971 tema surnukeha nende Pariisi korteri vannist. Nii laval kui ka väljaspool lava fännitare hullutanud siugjas Sisalikukuningas oli kümnendivahetusel kõvasti kaalus juurde võtnud ja uimastisõltuvusega maadelnud. Pariisi kolis ta kindla sihiga vana elu selja taha jätta ja kaineks hakata. The Doorsi muusikud kiitsid mõtte heaks.

1971. aasta märtsis kolis Jim Pariisi Marais' linnaosa üürikorterisse. Ta kirjutas sõpradele, et armastab üksi mööda linna jalutada. Morrison ajas maha oma paksu habeme ja kaotas veidi kaalu, kuid 3. juuli hommikul kella kuue paiku leidis sõbratar ta surnuna.

Surmatunnistusele läks surma põhjusena kirja südamepuudulikkus. Ent lahangut ei tehtud, sest Prantsuse seadused seda ei nõudnud – noormehe surm ei tundnud kahtlane, ehkki laulja süda oli veidi varem täiesti terveks tunnistatud. See ja tõik, et ajakirjandus teatas Morrisoni surmast alles neli päeva hiljem, tekitas paljudes fännides kahtluse, et asi pole puhas. Courson väitis hiljem, et Jim oli surnud heroiini üledoosi tõttu – ta olevat uimastit ninna tõmmanud, pidades seda kokaiiniks.

Naine pidas Morrisoni surma oma süüks, sest heroiin olnud tema, Coursoni oma. Selle asemel, et Jimile kiirabi kutsuda, oli ta magama jäänud ja lasknud mehel verest tühjaks joosta. Aasta hiljem suri Coursongi heroiini üledoosi – 27aastaselt nagu Jim.

VIIMNE PUHKEPAIK: Morrisoni haud Pariisi suurimal kalmistul Père Lachaise'il on aastakümneid olnud The Doorsi fännide palverännakusihiks. Eestlastest on samale kalmistule maetud Eduard Wiiralt ja režissöör Vladimir-Georg Karassev-Orgusaar.Foto: Vida Press

Surm võis saabuda hoopis ööklubi WCs

2007. aasta suvel tuli endine Pariisi ööklubi Rock’n’Roll Circus juht Sam Bernett raamatus „The End: Jim Morrison“ lagedale väitega, et Morrison oli tolsamal ööl surnud heroiini üledoosi tõttu hoopis tema klubi WCs. Jim tulnud öösel klubisse pruudile heroiini soetama, tellinud ohtralt viina ja õlut ning andnud WCs otsad. Jimi surma olevat tuvastanud Bernetti kutsutud arst. „The Doorsi säravast lauljast, sellest ilusast California poisist oli saanud liikumatu käkras tomp ööklubi kemmergu põrandal,“ kinnitas Sam ka 2014. aasta intervjuus. „See on minu jaoks väga halb mälestus.“

Kuid kaks Pariisi narkoärikat, kellelt Morrison heroiini oli ostnud, väitsid, et laulja oli vaid minestanud. Nad lubasid Jimi eest hoolt kanda. Bernetti kinnitusel olid nad aga surnukeha selle asemel tema üürikorterisse toimetanud ja vanni visanud.

Et oma klubi skandaalist säästa, olevat Rock’n’Roll Circuse omanikud sundinud Bernetti ja teisi klubilisi, teiste seas ka tol ööl sealsamas pidutsenud inglise lauljannat Marianne Faithfulli, vaikima.

Tapeti CIA erioperatsiooni käigus?

Morrison leiti Pariisis surnuna täpipealt kaks aastat pärast Rolling Stonesi kitarristi Brian Jonesi uppumist oma koduõue basseini. Vaid üheksa kuud enne The Doorsi staari olid manalasse varisenud kitarrist Jimi Hendrix ja bluusitäht Janis Joplin. Kõigi nelja uimastilembust arvestades ei tohiks nende varajane surm olla üllatus, kuid paljud usuvad, et nende 27aastaste staaride järjestikune lahkumine ei saa olla tühipaljas kokkusattumus, kirjutas Briti leht Mirror mullu detsembris. „Ühe vandenõuteooria kohaselt korraldas Ühendriikide luureagentuur CIA tolle aja kuulsamate kontrakultuurimuusikute mõrvamiseks erioperatsiooni.“

SURMAEELNE KAADER: Jimi Pariisi-päeviku lehekülg ja üks viimaseid fotosid, mis temast tehti.

Foto: VIDA PRESS

Jimi tappis kuulsa lauljanna ekspeika?

Faithfull väitis 2014. aasta intervjuus, et Morrisoni surmas oli süüdi tema omaaegne peigmees, prantsuse heroiiniärikas Jean de Breteuil. Toona Pariisis elanud lauljanna meenutas oma halba eelaimust, kui Breteuil rääkis talle oma plaanist Morrisoni juurde minna. Marianne jäi oma hotelli ja võttis unerohtu.

„Ta läks Jim Morrisoni juurde ja tappis ta,“ resümeeris lauljanna muusikaajakirjas Mojo. Faithfull lisas, et mõistagi oli tegu õnnetusega. „Vaene Jim. Smack oli liiga kange? Nojah. Ja ta surigi. Mina ei teadnud sellest midagi. Nüüd on kõik selle vaese mehe surmaga seotud inimesed surnud. Peale minu.“

Tapja võis olla ka nõiamoor

Ühe teooria kohaselt suri Morrison üleloomulikku surma: rokkari mõrvanud nõiakunsti abil endine armuke Patricia Kennealy, kellega Morrison oli 1970. aastal keltide paganlikul tseremoonial paari pandud. Laulatusel jõid noored teineteise verd. Jimi fännide meelest võis nõiamoor Patricia nende iidolile otsa peale teha armukadedusest, kui too Pamela juurde naasis.

The Doorsi staar on tegelikult elus?

Paljud fännid usuvad endiselt, et Morrison lavastas oma surma ja on elus. Oma eluajal oli rokkaril olnud kombeks fantaseerida, kuidas ta sel moel kuulsuse taagast vabaneda saaks. Ka The Doorsi klahvpillimees Ray Manzarek ütles, et teda ei üllataks, kui Morrison ühel heal päeval jälle välja ilmuks.

Ühe teooria kohaselt elab The Doorsi muusik vaikselt Oregoni osariigis rantšos ja kasvatab hobuseid – ta olnud Pariisis poolteist kuud koomas, kuid ärganud siis üles ning alustanud uut elu. 2016. aastal väideti, et Jim elab New Yorgis William Loyeri nime all.

Foto: Vida Press