Inimesed

Artikkel ilmus esmakordselt 02.07.2021

ÕHTULEHT 80 | Eesti suvi 1991: vaesus ja välismaa asjade ihalus ning täielik teadmatus tuleviku osas (15)

LISA KOMMENTAAR

Mina olin1. märts 2024, 15:26
Vene aja lõpus üte lao autojuht ja sealt sai igasugust välismaa manti
Sain ma õieti aru1. märts 2024, 15:24
Et meesteporterile tõi ema lõpukleidi?
Teeline1. märts 2024, 19:48
Eks ta on ka selline laps, kelle vanaema oli kogu aeg näljas ja külmas. Banaane ja mandariine sai jah harva, aga viinerid ja sardellid olid kogu aeg külmikus.
uskmatu1. märts 2024, 07:56
Mõnedele oli ilus aeg,kui sai krabada poolmuidu ja tihti päris muidu omades teatud positsiooni.Käis rahva vara erastamine,ärastamine täie hooga.Kunagi kirjutasin tollel ajal,kui aastal 1989 oli mõnel mehel korter korrusmajas ja aastaid vana ziguli siis juba aastal 1993 oli äkki miljonär ?
oi aegu ammuseid3. juuli 2021, 15:40
Mulle jäi silma, et 91.aastal veel keegi makiga niiviisi lindistas, et toas rääkida ei tohtinud. Ostsin maki maleva palga eest, seitsmekümnendate lõpus. Juba siis oli komplektis juhe, millega sai maki siis raadio või teleka või teise makiga ühendada ja rahumeeli lindistada. Jah see oli imelik aeg ja vaene aeg, aga jäägem ikka realistiks.
Liine3. juuli 2021, 14:00
Levis kulutulena, eelmise kommentaari parandus.
Liine3. juuli 2021, 13:57
Ainult välismaakaupa ei olnud jah saada, seebid talongide peal, kuivained ka. Ja muidugi kohvi oli raske saada. Selleks, et saada mikserit või õmblusmasinat pandi poodi järjekorda, õmblusmasina õnnestuski lõpuks saada, aga siin oli siiski ka tutvus mängus. Ka sitsiriie ja voodipesu kadusid müügilt. Kui poodi tuli defitsiitsemat kaupa levis see kulutused ja tekkisid pikad sabad.
Loen ja mõtlen1. märts 2024, 00:48
et millisest riigist te oma kommentaarides kirjutate. Siis aga jäin mõtlema, et võibolla tõesti olid sellised probleemid kusagil Eestis olemas. Ise olen elupõline tallinnlanna ja pole tundnud ei nälga, ei kohvipuudust. Kõik vajalikud kodu- ja köögimasinad olid poes olemas, kuigi jah mitte välismaised vaid peamiselt Läti toodang, aga töötavad veel siiamaani. Mingit riidepõuda polnud. Jah, voodipesu tuli tõesti ise õmmelda, aga see polnud ka mingi raske ettevõtmine. Sabades olen ka ise seisnud kuna siis polnud nii palju poode kui praegu.
Teeline1. märts 2024, 22:34
Loen ja mõtlen täna, 00:48- le. Meil veel praegu "Straume" kohviveski alles ja täiesti töökorras. Meil korraldati pea iga kuu kaubareisid Piiterisse, oma masinaga sai nädalavahetustel Lätis käidud. Polnud hullu midagi, kõike oli võimalik saada.
Liine3. juuli 2021, 13:50
Nälga polnud küll kuskil, eriti maal. Eluaeg loomi peetud, sealiha, piim, munad omast käest, koor ka, võid tegime ise. Aiamaa ka maainimestel kogu aeg olnud, juurikad kasvatasime kõik ise, kartuli samuti ja muidugi kasvuhooned, üks kurgi jaoks, teine tomati jaoks. Hoidiseid sai ka tehtud, ikka kõik om aiast, punasesõstramahl j tarretis, mustasõstramoos, õunamoos, õunamahl, karusmarjakompott. Kui praeguse ajaga võrrelda oli see kõik puhas ja tervislik toit. Ainult sõnnik oli väetiseks ja sellest juba puudust ei tulnud. Ka siiakala olid alati peolaual, mida sai ise püütud. Olid ilusad ajad!
Teeline4. juuli 2021, 09:57
Sa, Liine, oled tõesti sellel ajal elanud! Mind ajavad oksele need noored nolgid, kes räägivad, kui vaene ja vilets see elu tollajal ikka oli.
Andres3. juuli 2021, 12:43
Huvitav, sel ajal sai kõik ihaldatud riided Riia turult kätte. Kui originaalid nad olid, seda ei tea keegi, aga kestsid küll ja olid ilusad. Ainult raha pidi olema. Ja mingit nälga ma küll ei mäleta. Ei olnud üldse hull aeg, viinatalonge sai võltsitud ja läksid läbi. 1971 sündinud, paras nolk sel ajal, aga tean mida räägin. Üle pingutate lapsajakirjanikud.
30 aastat vaesust2. juuli 2021, 20:25
mitte et nüüd oleks elu lahe, aga lahedam ikka, kui siis, see aeg ei unune mitte iial . just selle metsiku vaesuse ja nälja tõttu . õudne mõelda, mida kõike sai tehtud, et hing endale ja lastele sisse jääks .
Nõukaaegne, kellel puudusid kaubanduses tutvused3. juuli 2021, 09:05
JABUR JUTT.....elasin ka sel ajal....keegi polnud näljas, kui sina olid, siis olid sa üks igavene hädapätakas.
Nõukaaegne.......jne.3. juuli 2021, 09:06
Rumal jutt...kommentaar liiga lühike, te lihtsalt takistate kehtivat sõnavabadust