HEA SÕNUMI TOOJA: Kym Mazelle`i kutsub Eestisse Toomas Volkmanni sõber Martin Kala (vasakul). “Ja kui lõpuks laulja agendilt jah-sõna sain, oli Volkmann esimene, kellele sellest teatasin. Teadsin, kuivõrd ta Mazelle`i hindab.”Foto: Jarek Jõepera
Inimesed
15. märts 2001, 00:00

Toomas Volkmann: "Mulle lihtsalt meeldivad võimsad mustad naishääled!"

“Uskumatu! Tõepoolest uskumatu!” reageerib moefotograaf Toomas Volkmann uudisele, et sel reedel saabub Tallinna vokaaltantsumuusika diiva Kym Mazelle! “Sellisel tasemel lauljat lähedalt näha - see on uskumatu!”

“Tegelikult ei ole minu puhul tegu väga konkreetsete ansamblite või artistide fänniga,” täpsustab Toomas, “mulle lihtsalt meeldivad “suured mustad” naishääled - kõik alates Aretha Franklinist. Kellel on mastaapi. Ja kui häälele lisandub nii värvikas kuju nagu on Kym Mazelle, siis see loomulikult jääb meelde.” Lauljanna Mazelle on suhteliselt kogukas.

“Milliste räigete häältega neegrimutid!”

Esimest korda jäid Toomasele mastaapsed hääled ja nende omanikud - koloriitsed mustanahalised naised - meelde 80. aastate esimesel poolel. “Trio Weather Girls videoklipist,” täpsustab Toomas. Mäletate küll, see, kus lauldakse vihmana sadavatest meestest (“It`s Raining Men”) ja kolm ülipaksu tõmmut naist - Martha Wash ja Izora Armstead ja Kym Mazelle - vihmavarjudega katuselt alla hüppavad. “Imestasin, milliste räigete häältega neegrimutid! Neist ei saanud lihtsalt mööda vaadata!”

Sellest ajast hakkas Toomas süstemaatiliselt (Toomas Volkmanni väljend - toim.) musta muusikat kuulama, vahetades sellega välja intellektuaalse roki.

90. aastatel Londonis õppides külastas ta vabal ajal aktiivselt tantsuklubisid ning meelde jäid kolm nime - Jocelyn Brown, Kym Mazelle ja Martha Wash. Proua Brown`i on ta ka Amsterdamis laval näinud. “Ta lihtsalt loksus ja täitis terve esinemisplatsi ära, nii et rahvas hüppas kohapeal,” meenutab ta Mazelle`iga sarnaneva diiva esinemist.

Miski, mis valgetel puudub

“Mustanahalistel lihtsalt on see miski, mis europiididel puudub,” arvab Toomas. “Valge on agressiivne, tihti väljendab ta ka erootikat läbi selle. Kuid mustadega seoses võime rääkida pigem nõretavast, leebest erootikast. Mazelle`i puhul pole see hip-hop’ilik tagumiku- ja tissikultus, vaid ihuliselt religioosne erootika. “See väljendub aeg-ajalt kärisev-kähisevas hääles, vahelehüüetes, isegi kiljumises.”

Võib-olla tuleb salapärase miski põhjust otsida gospelkoori minevikust? Kindlasti, kuid Kym Mazelle`i puhul lisandub ka Mundelheimi Ooperikolledži koolitus. “Tõstad ta stuudiost lavale, ja vahet ei ole,” on Toomas veendunud. “Ning isegi praegu võib tema 80. aastate lugusid kuulata ilma, et neid tuleks miksida, kaasaegsemaks muuta. Mazelle on aegumatu! Ajastukõla annab pigem juurde.”

Ime küll, kuid korralikku sooloplaati Kym Mazellil polegi. Otsi või kogu maailma internetipoed läbi. Ise ütlevat Kym, et klubiseltskonnad teavad teda niigi hästi - seda nii Euroopas kui Ameerikas. Ning teatakse meilgi just laulude järgi - “Young Hearts Run Free”, “Searching For The Goldeneye”, “Useless”, “Enough Is Enough”, “Love Me The Right Way” jpt.

Neid kõiki loodab Toomas kuulda ja lubab, et võtab homme Hollywoodi klaaspõrandal koha aegsasti sisse. Et vaid iidolile lähemal olla. “Seda enam, et mul on ka professionaalne “häda” - kahe käega toetan fotokaamerat...”

Mazelle nõuab lava taha kanget alkoholi

Kym Mazelle esineb reedel klubis Hollywood üritustesarjas “Café De La Soul”.

Ta saabub siia Londonist, kus praegu elab. Estonian Airi teenuste kvaliteedis kahelnud diiva sooviks oli sõita siiski mõne tuntuma lennukompanii lennukiga. “Siis ei sobinud talle tulek Catwicki lennujaamast, pidime selle vahetama ümber Heathrow`ks ja jälle lennukompaniid vahetama... Kerge veidrus, kas pole,” räägib Martin Kala. “Veidravõitu on seegi, et ta palus enda jaoks lava taha varuda nii õlut, veini kui kanget alkoholi. Kuid kindlasti pole tegemist alkohoolikuga, nagu seda on kuuldavasti Chaka Khan.”

Tallinnas peatub Mazelle hotellis Palace, kuid sõidab klubisse ikkagi limusiiniga. See on juba korraldajapoolne aupaklikkus.

Enne Mazelle`i etteastet soojendab publikut Hedvig Hanson, näha saab ka Katrin Kuldma kostüümimoode. Tantsuprogrammi “Divaz Go Ballerinaz” paneb kokku Eesti Tantsuagentuur.