Bill Cosby 2014. ja Andrea Constand 1987. aastal.

Foto: AP/Scanpix
Inimesed
1. juuli 2021, 15:06

Cosbyt vägistamises süüdistavad naised on tema vabastamisest rabatud (2)

Seksuaalses kuritarvitamises süüdi mõistetud USA koomiku Bill Cosby ootamatu vanglast vabastamine on vallandanud vihaste ja vapustatud reaktsioonide voo, kirjutab BBC News.

Pennsylvania ülemkohus andis eile üllatuslikult korralduse Cosby (83) vabadusse lasta, kuulutades kehtetuks 2018. aastal langetatud kohtuotsuse.

„The Cosby Show“ tähena Ameerika papsi tiitli pälvinud ülipopulaarne staar mõisteti süüdi endise korvpalluri Andrea Constandi uimastamises ja pilastamises, mis oli leidnud aset aastal 2004. Koomikut on samasugustes kuritegudes süüdistanud kümned naised, kuid Constand oli ainus, kes koomiku - keda ta oli pidanud oma mentoriks ja sõbraks - kohtu ette tõi. Cosbyle määrati kolme kuni kümne aasta pikkune vabaduskaotus. Ta jõudis ära istuda üle kahe aasta.

Pennsylvania ülemkohus otsustas eile, et prokuratuur oli oma süüdistuses rikkunud menetlusreegleid ning et Cosby tuleb viivitamatult vabastada. Nimelt oli omaaegne Montgomery maakonna ringkonnaprokurör Bruce Castor - Donald Trumpi nüüdne advokaat, nagu märgib New York Times - saanud 2005. aastal Cosbylt Constandi juhtumi tsiviilmenetluse käigus kätte tunnistuse, et ta tõesti pani kuriteo toime. Castor andis koomikule lubaduse, et kriminaalmenetluses tema sõnu hiljem ei kasutata. Hilisem ringkonnaprokurör aga rikkus eelnevat kokkulepet ning kasutas Cosby tunnistust 2015. aastal talle süüdistuse esitamiseks. Ülemkohus otsustas nüüd: olukorda saab heastada üksnes teletähe vabastamisega.

Constand ja tema advokaadid ütlesid Cosby vanemise järel, et ülemkohtu otsus pole mitte üksnes pettumust valmistav, vaid võib seksuaalrünnakute ohvreid heidutada, nii et nad ei julge kuriteost teatada või kurjategija hagemises osaleda. Enam kui 30 Cosby süüdistajat esindanud advokaat Gloria Allred nimetas ülemkohtu otsust rusuvaks, kuid toonitas, et see ei muuda koomiku käitumist olematuks. „Tunnen südamest kaasa eriti neile, kes mõlema kriminaaljuhtumi puhul vapralt tunnistusi andsid."

Mitmed tuntud naised on Cosby vabastamist samuti kommenteerinud. „The Cosby Show's“ Cosby tegelaskuju naist mänginud Phylicia Rashad on väheseid, kes rõõmustab: „Õiglus seati jalule.“ Rosanna Arquette kuulutas, et Cosby jääb endiselt jõletuks vägistajaks. Telekuulsus Rosie O'Donnell: „Ju siis 70 naisest ei piisanud. Käi p****e, Bill!“

Näitlejanna Amber Tamblyn („Kaks ja pool meest“, „Dr House“) on tulvil raevu. „Tean isiklikult naisi, kelle see mees uimastas ja teadvusetuna vägistas. Häbi kohtule ja sellele otsusele!“