UUE AJA SÖÖMISHÄIRE: Toitumisterapeut Triin Terasmaa sõnul on tegu viimasel ajal esile kerkinud häirega. „Võib ka öelda, et see on nn „õige“ toitumisega seotud sundmõtlemine. Toite tarbitakse oma väljamõeldud „tervislikkuse“ reegleid järgides,“ ütleb ta.

Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
28. juuni 2021, 10:29

ÜHEST SÖÖMISHÄIREST ARENES TEINE! Alakaaluline ortorektik: „Ainus mõte, mis oli pidevalt kuklas, oli toidu kvaliteet."

„Kümnendas klassis kukkusin esimest korda kokku, sest olin nädalate kaupa lõunasööki vahele jätnud. Psühholoog kinnitas, et tegu on anoreksiaga. Sellest hetkest alates olen üritanud parandada enda suhet toitumise ja treeninguga, kuid ühest söömishäirest arenes järsku teine,“ kurdab 19aastane neiu, kes avastas endal ortoreksia. Tegu on söömishäirega, mida iseloomustab äärmuslik tervisliku eluviisi järgimine. Millal muutub normaalne tervislik toitumine äärmuslikuks kontrolliks kõige üle, mis suust sisse läheb?

19aastasel Marial (nimi muudetud) diagnoositi anoreksia neli aastat tagasi, kui ta alakaalulisust märkasid lähedased. „Kui ma olin umbes 13aastane, hakkas keha muutuma – puusad läksid laiemaks ja teksanumber suuremaks. Siis hakkasingi end näljutama ja trennidega väsitama,“ räägib ta. Olles 163cm pikk, kaalus Maria 41 kilo.

Edasi lugemiseks: