IDEEDEGA AJAST EES: Kõik Helle Karise kolm mängufilmi – „Nukitsamees“ (1981), „Karoliine hõbelõng“ (1984, pildil) ja „Metsluiged“ (1987) – on imeilusad muinasjutufilmid. Helle Karis armastas ilu, muinasjuttu, peeneid kujundeid ning lahedaid efekte. Pildi filmi „Karoliine hõbelõng“ režissöör ja stsenarist Helle Karis koos peaosalise Chätrin Bagalaga (kuningatütar Karoliine).

Foto: Viktor Mentunen / Filmiarhiiv
Inimesed
11. juuni 2021, 22:30

Möödunud laupäeval igavikuteele lahkunud „Nukitsamehe“, „Karoliine hõbelõnga“ ja „Metsluikede“ režissöörile oli film elu, aga andekat filmiloojat ei võetud tõsiselt ja tõrjuti

VALUS JA TRAAGILINE SAATUS: „Helle Karisele on meeletult liiga tehtud!“ (4)

Möödunud laupäeval 77aastasena igavikuteele lahkunud filmiloojal Helle Karisel ei olnud kunagi puudus originaalsetest, säravatest ideedest. Ometi pidi ta piirduma vaid kolme mängufilmiga. Ka dokumentalistikas tuli režissööril kogu aeg enda – kujundlikuma, assotsiatiivsema – kunstnikukeele eest võidelda. Ehkki film oli Helle Karise elu, ei võetud teda tõsiselt ja tõrjuti. „Talle on meeletult liiga tehtud,“ leiab Karise kolleeg ja sõber Tiina Lokk.

Kõik Helle Karise kolm mängufilmi – „Nukitsamees“ (1981), „Karoliine hõbelõng“ (1984) ja „Metsluiged“ (1987) – on imeilusad muinasjutufilmid. Helle Karis armastas ilu, muinasjuttu, peeneid kujundeid ning lahedaid efekte.

„Kahjuks ei antud talle pärast „Metsluiki“ enam võimalust mängufilmi teha, ta tõrjuti eemale, ei võetud tõsiselt,“ sõnab PÖFFi juht Tiina Lokk (65). Karis oli siis neljakümne kolme aastane.

„Ma olin „Metsluikede“ tegemise ajal Tallinnfilmi toimetuses ja nägin, kuidas tema kuvandit loodi,“ räägib Lokk. „Umbes nii, et hull Helle treenib luikesid. Ja kuna ta tegeles veel mingisuguste energiate ja vaimsusega, tal olid oma gurud, kellega ta rääkis ja arutas, siis seda lihtsam oli teda märgistada. Ega praegugi selliseid inimesi väga ei aktsepteerita, tollal aga veelgi vähem.“

Edasi lugemiseks: