Lähisuhtevägivalla ohver Merli KaunissaarFoto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
9. juuni 2021, 20:22

„Kellegi kuri käsi on mängus“ – Marti Kuusiku vastu astunud Merli Kaunissaar kaotas Facebooki-konto (121)

Merli Kaunissaar on juba kaheksa päeva olnud enda ohvriabina tegutsevalt Facebooki-lehelt välja lukustatud. Ta arvab, et tegemist pole juhusega, sest kontost ilma jäämine juhtus vahetult pärast seda, kui ta Viru maakohtus õigeks mõistetud Marti Kuusiku protsessi teemal suu puhtaks rääkis.

Kaunissaar ei saanud oma Facebooki lehele ligi päev pärast seda, kui oli teinud seal tunni pikkuse otseülekande, kus rääkis Kuusiku protsessist ning seetõttu teda tabanud rünnakutest.

Ta arvab, et ka kontole ligipääsu kaotamine on osa tema vastasest rünnakust. „Kellegi kuri käsi on mängus,“ usub ta.

Refereeritud artikli täistekst EPL-is.

Endine väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Marti Kuusik mõisteti Viru maakohtus õigeks, otsuse kohaselt ei olnud ta eksabikaasa suhtes vägivaldne. Protsessil tunnistajana osalenud Merli Kaunissaar väljendas pärast otsust ühismeedias lootust, et asja edasikaebamisel võetakse järgmises kohtuastmes lähedaste tunnistusi arvesse.

„Ma olen sellel teemal vait olnud. Väljaarvatud siis, kui 2019. aastal olin üks neist, kes andis ajakirjandusele vihje, et Marti on vägivaldne ja olin ka üks nendest, kes julges kohtusse tunnistama minna. Nii kaua kuni end mäletan, mäletan ka seal peres vägivalda, kes on minu blogi lugenud, siis just nende pere oli mulle „eeskujuks“, et ma ei taha ühel päeval ärgata ja avastada, et olen elu parimad aastad vägivallatseja kõrval mööda saatnud,“ kirjutas ta.

„Mul on väga kahju lugeda, et ühiskonnas, kus ärgitatakse lähedasi politsei poole pöörduma, nullitakse see ära. On olnud küll juhtumeid, kus naine on ära tapetud ja kõik ahhetavad ning ohhetavad, et miks keegi varem midagi ette ei võtnud. Nüüd mina ja paljud mu tuttavad (pool suguvõsa saab mu sõnu kinnitada, kui nüüd keegi mind kohtusse kaevata tahab) võtsime midagi ette, aga kahjuks oli esimese astme kohtuotsus selline,“ väljendas ta pettumust.

„Küll aga ei kaota ma usku Eesti õigusriiki ja loodan südamest, et edasi kaebamisel siiski võetakse lähikondsete tunnistusi faktidena arvesse! Kuidas me muidu lähisuhte vägivalda meie ühiskonnas vähendame, kui ohver ei ole valmis rääkima, aga lähedased on?!“ päris ta.

Kaunissaar kirjeldas, et Marti Kuusiku eksabikaasa Karin Kuusik on tema ema parim sõbranna ning ka talle teise ema rollis olnud, seetõttu teab ta Kuusikute peredünaamikast juba lapsest saadik. Kui Kaunisaar ise vägivaldsesse suhtesse sattus, kinnitas Karin, et Marti on tema suhtes vägivaldne. Muuhulgas kahetses Karin, et rääkis Martile asju, näiteks raskest minevikutraumast, millega too naist hiljem manipuleeris. Lisaks teab Kaunissaar öelda, et Marti olnud ähvardanud Karinit ka „maha löömisega“ ning hirm on ka põhjus, miks Karin kohtus Marti vastu ei tunnista.