Raamatu tegijad ja selles kõnelnud inimesed: (vasakult) fotograaf Annela Samuel, Vassili, Margarit, Said, Shorok, Qamar, autor Brigitta Davidjants ja toimetaja Mari Peegel.

Foto: Annela Samuel
Üritused
9. juuni 2021, 11:53

GALERII | SÜDAMESSEMINEVAD SAATUSED: Eestisse pagenud inimesed avaldasid oma lood, miks nad siit pelgupaika otsisid (8)

Teisipäeva õhtul kogunes Harjumaal Metsanurme külakeskusesse õige kirev seltskond eri maailmanurkadest. Brigitta Davidjants esitles raamatut „Jutte siit ja säält“, mille kaante vahelt leiab eri riikidest Eestisse jõudnud inimeste lood. Kohapeal rääkisid oma elust paljud raamatukangelased, näiteks Süüriast sõja eest pagenud õed Shorok ja Qamar ning Venemaalt tulnud poliitmigrant Vassili.

Meeleolukal ja südamlikul õhtul segunesid kohalikud elanikud ja kaugemalt tulijad. Fotograaf Annela Samuel, kes on pagulastega varem töiselt kokku puutunud, tundis paljusid raamatukangelasi juba varem. Raamatust „Jutte siit ja säält“ (Eesti Pagulasabi, 2021) leiab lood Iraanist, Mehhikost, Venemaalt, Armeeniast, Süüriast, Tadžikistanist, Lõuna-Koreast, Nigeeriast ja Dagestanist pärit pagulastelt ja rändetaustaga inimestelt, kes jagavad, mis neid täpselt Eestisse tõi, milline on see paik, kust nad tulevad, ning kelleks nad end peavad.

Vassili jaoks oli viimane piisk karikasse, kui Venemaa annekteeris Krimmi. „Vaatasin, et riik läheb tagasi nõukogude aega,“ sõnab Vassili, kes seepeale otsustas mujale kolida.

Tadžikistanist saabunud Said, keda kodumaal seksuaalse sättumuse pärast taga kiusati, võlus oma siira naeratusega ja lootis paremale tulevikule. Süüriast sõja eest pagenud õdede Shoroki ja Qamari pere tahtis tulla Euroopasse ning keegi neist ei olnud varem Eestist kuulnudki. Nüüd on õekesed aga eesti keele selgeks õppinud ja soovivad siia jääda.

Eestisse tulijaid intervjueerinud Brigitta Davidjantsi sõnul olid nende lood lausa nutmaajavalt liigutavad. Raamatu toimetaja Mari Peegel sõnas, et need lood läksid tõesti südamesse ja ta kandis neid endaga kaasas.

Raamatut „Jutte siit ja säält“ jagatakse tasuta ning antakse raamatukogudele. Esitlusel pakkus põnevaid suupisteid eri maade köökidest sotsiaalne ettevõte Siin & Sääl. Pillilugudega esines üks raamatukangelastest, Armeeniast pärit etnomuusik ja muusikateadlane Margarit.

Projekti „Saame tuttavaks“ raames korraldab Eesti Pagulasabi koos partneritega kahe aasta jooksul üle Eesti 45 ühisüritust, kus kohtuvad kohalikud elanikud ja kaugemalt tulijad.

Autor Brigitta Davidjants loeb katkendit raamatust.

Foto: Annela Samuel