Henn Pai

Foto: Eesti teatriliit
Teater
4. juuni 2021, 22:30

Suri Vanemuise ooperisolist Henn Pai

Lahkunud on ooperisolist, kammerlaulja ja laulupedagoog Henn Pai (29.05.1937–2.06.2021), kes enam kui 30 aastat oli Vanemuise ooperi hinnatud baritonirollide kandja.

Pärast Tallinna riikliku konservatooriumi lõpetamist 1965. aastal Aleksander Arderi klassis sai Paist Vanemuise ooperisolist. Vanemuine jäigi Pai ainsaks koduteatriks, Tartu tema kodulinnaks.

Pai kandvat baritoni ja lavalist orgaanikat vajati nii operetis, kaasaegse helikeelega eesti uudisooperites kui ka ooperiklassika kullafondi teostes. Pai lavatee kõrgpunkt jäi aastatesse 1970–1985, mil ta laulis peaosi mitmetes Vanemuise muusikateatri ajalukku jäänud lavateostes, näiteks Onegin (Tšaikovski „Jevgeni Onegin“), Lempelius (Tubina „Reigi õpetaja“), Figaro (Rossini „Sevilla habemeajaja“), Crown (Gershwini „Porgy ja Bess“), Slook (Rossini „Abieluveksel“). Aukartustäratavalt pikk lavatee andis talle võimaluse laulda nii mõndagi nooruses esitatud partiid ka uues lavastuses, juba küpse meistrina. Eriti tähendusrikas on neist Verdi „Rigoletto“ nimiosa, mis oli Pai esimesi lavarolle ning jäi ka  tema viimaseks suuremaks osatäitmiseks. Ooperirollidele lisandusid esinemised solistina koorikontsertidel ja kammerlauljana.

Pärast teatrilavalt lahkumist algas Pai töö laulupedagoogi ja hääleseadjana nii Vanemuises kui Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis. Pai õpilased on näiteks Priit Volmer ja Märt Jakobson.