Marilyn Monroed kujutav skulptuur „Forever Marilyn“.

Foto: VIDA PRESS
Inimesed
26. mai 2021, 15:27

SKANDAAL: Marilyn Monroe hiigelskulptuur õhutab naistevihkamist ja ahistamist? (16)

Californias Palm Springsis pandi püsti hiiglaslik Marilyn Monroe skulptuur, kuid seda saadab poleemika: väidetakse, et kaheksa meetri kõrgune sekspomm õhutab misogüüniat ning ühtlasi perversset kommet salaja naiste seelikualust filmida või pildistada.

Roostevabast terasest ja alumiiniumist skulptuur „Forever Marilyn“ („Igavesti Marilyn“) kujutab traagilise saatusega Monroed (1926 - 1962) kuulsas stseenis filmist „The Seven Year Itch“ („Seitsme aasta abielukriis“), kus tema valge kleit tänaval metroo ventilatsiooniresti kohal tuule alla võttis ja õhku kerkis. Seward Johnsoni skulptuur paiknes sealsamas aastail 2012-2104 ning oli tohutu turismiatraktsioon - võimalus lasta end Monroe jalge vahel pildistada ajas paljusid elevile.

Vahepeal eksponeeriti kuju teistes paikades, kuid sel kevadel naasis hiid-Marilyn Palm Springsi ning asub nüüd sealse kunstimuuseumi ees.

Kuid paljud on skulptuuri naasmist kritiseerinud - #MeToo ajastul ei peeta seda sobilikuks. Grupp kohalikke on algatanud keskkonnas Change.org petitsiooni kuju eemaldamiseks. „See on jõhkralt seksistlik,“ ütleb petitsiooni algataja Elizabeth Armstrong Chicago Tribune'ile. Tema sõnul rüvetab skulptuur Marilyni mälestust, edendades naiste jalgevahe pildistamist, mis on Californias seadusega keelatud.

Ka kunstimuuseumi direktor Louis Grachos on Chicago Tribune'i teatel hiigel-Monroe vastu sõna võtnud. Iseäranis häirib teda see, et kuju seisab seljaga muuseumi poole. „Mõte, et lapsed väljuvad meie muuseumist ja näevad esimese asjana tohutu Marilyni kuju aluspesu, oleks väga solvav,“ põhjendas Grachos oma vastuseisu kohalikus linnavolikogus, kui Monroe naasmist alles arutati.