Foto: Heino Maripuu erakogu
Inimesed
25. mai 2021, 14:00

Bändikaaslasne Evald Raidma: Tõnu suutis solistina lava täita juba 18aastaselt!

Ligemale pool sajandit Fixis mänginud laulev klahvpillimängija Evald Raidma tõdeb, et Tõnu Kilgas oli tõeline esilaulja juba 1972. aastal ansambliga ühinedes.

„Eks me ikka otsisime head solisti. Tõnu oli kõva tegija juba enne Fixi. Juba 18aastaselt oli ta tõeline frontman, kes lava täitis,“ räägib Raidma.

Muusiku sõnul oli noorukese Kilgase leivanumbriks Juudase aaria rockooperist „Jeesus Kristus superstaar“.

„Esitasime seda Liepaja festivalil, kus see sai meeletu menu osaliseks. Mäletan, et Tõnu esitas muu hulgas laule toonase supergrupi Crosby, Stills, Nash & Young repertuaarist, aga ka Rein Rannapi „Sa tule nüüd“.

Fixis mängis Tõnu ka rütmikitarri, aga ühel meie hilisemal sünnipäevakontserdil puhus koguni trompetit. Ta ei olnud selline mees, et uued kollektiivid, uued teatrid, ja siis unustas. Ikka käisime läbi ja esinesime ka üle pikkade aastate koos,“ tõdeb Raidma.

Evald Raidma

Foto: Arno Saar

Tema sõnul oli Kilgas elurõõmus naljavend ja juba Fixi aegadel hingelt näitleja. „Ükskord oli vaja loos lehmakella lüüa, aga seda ei olnud kuskilt võtta. Võttis siis prügikasti plekk-kaane ja kolkis seda nii maitsekalt, et tuli välja päris õige lehmakella kõla,“ meenutab Raidma.