Tõnu Kilgas

Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
25. mai 2021, 11:09

MÄLESTUSGALERII | Suri näitleja ja laulja Tõnu Kilgas (48)

Teisipäeva varahommikul suri pärast rasket haigust 66 aasta vanuselt armastatud näitleja ja laulja Tõnu Kilgas, teatas ERR.

„Praegu on väga hästi, aga tuleb olla ka realist – see oli mulle päris raske pauk, et kasvaja edasi läks,“ rääkis Kilgas mullu novembris Kroonikale. "Kaks aastat tagasi avastati mul kopsus kasvaja. See opereeriti väga edukalt ära ja kõik oli korras. Aga siiski ta ajas siirded edasi mulle… pähe,“ rääkis Kilgas. Mullu oktoobris tehti talle ajuoperatsioon, mis läks arstide sõnul edukalt.

Tõnu Kilgasel on nelja naisega neli tütart: laulja Novella Hansoniga Hedvig Hanson, baleriin Tatjana Järviga Ellen Kilgas, näitleja ja laulja Katrin Karismaga Piret Krumm ning Lembe Mõttusega Susan Kilgas. Isa nime kannab vaid kaks tütart. Laulja Hedvig on ema järgi Hanson ja näitleja Piret on Krumm, kuna tema sünni ajal oli Katrin Karisma abielus Hendrik Krummiga. Tõnu Kilgas oli ka mitmekordne vanaisa.

Esimestel teatritöökümnenditel oli näitlejal probleeme alkoholiga. Viisteist aastat tagasi tegi ta pahedega lõpparve. „Kui ma sain 50, siis ma mõtlesin, et peaks kuidagi teistmoodi elama. Tegema elumuutuse. Mõtlesin, et jätan kõik pahed maha. Ega see alkohol olnud ainus asi – veel oli suitsetamine ja siis käisin juba mängupõrgus mängimas ning see oli juba sõltuvus. Ma ei tahtnud olla purjus vanaisa,“ ütles ta „Radarile“ antud intervjuus.

Tõnu Kilgas sündis 13. augustil 1954 Tartus. Tema ema Ellen Kaarma ja isa Lembit Mägedi olid Vanemuise teatri näitlejad. Kilgas on öelnud, et ta oli väiksest peale kogu aeg teatri juures.

Kilgas lõpetas 1977. aastal laulu ja koorijuhtimise alal Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli. Ta töötas aastatel 1976–1984 teatris Vanemuine.

Aastatel 1984–2001 töötas Kilgas Estonias.

Hiljem töötas Kilgas Vanalinnastuudios ning jätkas laulmist ja näitlemist vabakutselisena.

Rohkete opereti-, ooperi- ja draamarollide kõrval esines ta ka raadios ja televisioonis.

Ta on mänginud muuhulgas filmides „Stereo", "Inimene keda polnud", "Rahu tänav", "Need vanad armastuskirjad". Eesti Televisiooni menusarjas "Õnne 13“ mängis Harri Ahvenat aastast 1993. Aastatel 1970–1974 oli Tõnu Kilgas ansambli Fix solist ning oli kauaaegne Viru Varietee solist.

1993. aastast kehastab Tõnu Kilgas seriaalis „Õnne 13“ Harry Ahvenat. Sarja endine stsenarist Teet Kallas rääkis aastate eest Õhtulehele, et ta oleks stsenaariumisse äärepealt kirjutanud Kilgase ja Hedvig Hansoni lembestseeni. Viimane kehastas Georg Sumbergi armukest, ent Kallas tahtis panna teda ka Ahvenaga liini ajama, kuni sai üht raadiosaadet kuulates juhuslikult teada, et Kilgas ja Hanson on isa ja tütar.

Sotsiaalmeedias avaldab oma kaastunnet kauaaegne lavapartner Helgi Sallo. „Tantsusammud mujal…“ sõnab ta.