TÄNUKINK: Värviline portreemaal Ave Kumpase Lasnamäe kodu seinal on kingitus ukrainlannalt, kelle ta laulma õpetas. Lauluõpetaja on seda meelt, et kõiki on võimalik laulma õpetada, olgu ta laps või täiskasvanu.Foto: Martin Ahven
Inimesed
18. mai 2021, 22:30

85. sünnipäeva tähistav legendaarne lauluõpetaja teab retsepti, millega vanadust edasi lükata

Ave Kumpas: infarktist taastudes sain elu õppetunni (1)

„Minu elus on olnud väga palju armastust,“ sõnab lauluõpetaja Ave Kumpas. Armastust on talle jaganud tema vanemad, pere, laululapsed ja nende vanemad. Ja armastust on ta neile kõigile jaganud ka ise. Ave on seda usku, et hea sõna ja loovusele innustamine loob armastust maailma veelgi juurde. Kui elus on nii palju armastust kui temal, võib vabalt ka oma 85. sünnipäeval elurõõmust pakatada. Isegi siis, kui elu on toonud raskeid aegu.

Ave Kumpase Lasnamäe kodu seinal on suur värviline portreemaal, mis kujutab teda klaveri taga. Selle tegi ja kinkis talle ukrainlanna, kelle Ave laulma õpetas. Neid, kes tema käe all on laululinnuks saanud, on väga palju. Kui palju täpselt, ei tea ta isegi. Kui neist igaüks oleks oma õpetajale kinkinud maali, peaks tema kodu olema vähemalt sada korda suurem, et need seintele ära mahuks. Ave jaoks on aga suurim kingitus see, kui tema laululastel silm särab ja loovus õitseb. Ja selleks piisab ka sellest samast väiksest hubasest Lasnamäe korteri elutoast, kus Avega juttu ajame ja kust on aastakümnete jooksul oma hääled helisema saanud mitu põlvkonda lauluhuvilisi. Muusika sees on kasvanud ka tema enda lapsed, lapselapsed ja lapselapselapsed. Tütar Jana on kirjutanud tekste ja muusikat nende ühisele lastelaulude plaadile ja emaga koos võrdse partnerina tegelnud ka väikelaste mängukooli ja beebide muusikatundidega.

Edasi lugemiseks: