Salvador Sobral 13. mail 2017 Kiievi Eurovisioni võitjaks kuulutamise järel.

Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix
Inimesed
17. mai 2021, 14:06

Surmasuus vaakunud Eurovisioni-sensatsioon: „Pidin kõike uuesti õppima – õppima uuesti kirjutama, laulma...“

Eurovisioni ajaloo kõrgeima punktisumma saanud artisti kohta suhtub Salvador Sobral lauluvõistlusesse väga jahedalt. „Ausalt öeldes ei tea ma üldse, mis Eurovisionil toimub,“ kommenteeris 2017. aasta sensatsioon tänavust lauluvõistlust. Tal endal on seljataga rasked võitlused.

Portugallane teenis neli aastat tagasi Kiievis võidu palaga „Amar Pelos Dois“, mis tõusis tavapäraste eurolaulude seas esile oma intiimsuse ja valsirütmiga. „Me elame kiirtoidumuusika maailmas. See on muusika võit,“ kuulutas Sobral toona. Salvadori hingestatud pala ja selle võidu tegi hingekriipivaks teadmine, et noor artist on südamehäda tõttu surmasuus.

Salvador ootas kuude kaupa uut südant. See siirati talle 2017. aasta lõpus. 2018. aasta kevadel rääkis ta Wiwibloggsile, et sai elus teise võimaluse. „Paljud inimesed ei saa seda öelda. Tunnen end suurepäraselt. Ma saan joosta. Ma polnud umbes kaheksa aastat jooksnud. Saan mängida jalgpalli ja treppidest üles ronida.“

Nüüd rääkis Sobral BBC-le, et pidi läbima pika taastusravi. „Pidin õppima kõike uuesti tegema, õppima lugema, õppima laulma. See oli kõige karmim.“ Reporter lisab, et portugallane näeb välja palju parem kui Eurovisioni finaalis, kus ta esimesest proovinädalast tervise tõttu osa võtta ei saanud.

„Tunnen end suurepäraselt, mängin kaks korda nädalas jalgpalli, ja see on ime.“

Eurovision jäi Sobrali jaoks juba 2017. aastal möödanikku. „Pean nüüd oma teed käima ja mul on teised eesmärgid.“ Tänavustest võistlejatest teab Salvador enda sõnul vaid Portugali ansamblit Black Mamba, kus mängivad tema sõbrad, ja Prantsusmaa esindajat Barbara Pravit, kes elab Pariisis tema lähedal. „Kuulasin tema laulu ja tundsin tugevat Jacques Breli vaibi, mis mulle meeldib,“ kommenteeris Sobral BBC usutluses Pravi šansooni.

Sobral on tüüpiliste eurolaulude suhtes väga kriitiline olnud, kuid lisab: „Kui oled oma kunstile truu ja aus, on Eurovision hea võimalus end Euroopale ja maailmale tutvustada.“