Bill ja Melinda Gates 2015. aastal.

Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix
Inimesed
17. mai 2021, 09:23

SKANDAALNE VÄIDE: Bill Gates lõi oma alluvatele külge ning pidas aastaid armukest (11)

Bill Gatesi abielu purunemise tagamaadest on uut infot laekunud. Mitu nimekat väljaannet väidab, et Microsofti asutajal oli kombeks naisalluvatele läheneda. Üks neist kinnitab, et tal oli kolme lapse isa Billiga aastaid seksisuhe.

Bill ja Melinda Gates teatasid 27 aastat kestnud abielu karilejooksust kaks nädalat tagasi. Kohtupabereis kuulutab Melinda, et nende liit on pöördumatult purunenud. Uudis mõjus üldsusele šokina: pealtnäha paistis tegu olevat üksmeelse ja õnneliku paariga.

Ent nüüdseks on Gateside abielu kohta värsket infot tilkunud. Nii Wall Street Journal kui ka New York Times kirjutavad, et Bill on aastate jooksul nii Microsoftis kui ka oma naisega kahasse juhitavas heategevusorganisatsioonis naisalluvatele lähenenud. 2019. aastal alustati Microsoftis koguni sisejuurdlust, sest üks endine töötaja kinnitas, et tal oli Billiga aastaid seksisuhe.

Juhtumit uuris firmaväline advokaadibüroo. Osa Microsofti juhatuse liikmeist otsustas, et Gates ei kõlba enam enda loodud firma juhatajaks. Umbes aasta tagasi astuski Bill Microsofti juhatusest tagasi ning ütles end edaspidi keskenduvat heategevusfondile. Tema esindaja kinnitab siiski Wall Street Journalile, et lahkumine polnud seotud sisejuurdlusega. Kuid mis oluline: pressiesindaja tunnistab, et Billil oli tõepoolest 2000. aastal – kuus aastat pärast Melindaga abiellumist – suhe Microsofti töötajaga. Ent see olevat jõudnud vastastikusel kokkuleppel lõpule.

New York Times teab aga väita, et see polnud Gatesi ainus kord alluvatega sobimatult käituda. Näiteks olevat ta 2006. aastal üht Microsofti naistöötajat e-kirjas restorani kutsunud. Gates olevat toonitanud: kui ettepanek tundub kohatu, võib naine seda ignoreerida. Naisalluv polevatki kirjast välja teinud. Kuid aasta-kaks hiljem olevat Gates samamoodi lähenenud heategevusfondi töötajale, kellega ta parajasti ühises komandeeringus viibis. „Tahan sind näha. Kas tuled minuga õhtustama?“ olevat Gates kokteilipeol küsinud. Naine ütles New York Timesile, et ettepanek tekitas temas ebamugavust ning ta vaid naeris vastuseks.

Gates olevatki olnud tuntud oma kohmakate lähenemiskatsete poolest. Mõned alluvad on öelnud, et neile küll ei meeldinud bossi käitumine, kuid ahistamiseks nad seda ei nimetaks. Gates polevat lubanud oma silmarõõmudele tõusu karjääriredelil ning olevat andnud neile alati võimaluse ettepanekust keelduda.