EESTI MUUSIKA ESIMENE LEEDI: „Ma alguses kahtlesin, kas oli õige kompositsiooni üle minna, aga nüüd tunnen, et tänu sellele on mul ikka elus midagi tehtud ka,“ on Ester Mägi öelnud. Foto: Tiit Blaat
Inimesed
16. mai 2021, 22:30

14. mail suri armastatud helilooja Ester Mägi (10.01.1922 – 14.05.2021)

Sõber mälestab: „Ester Mägi oli fantastiliselt elegantne daam ja väga armas inimene!“

„Estri loodud muusika oli suurepärane, aga ka inimesena oli ta võrratu – väga hingeline ja õrn. Ta oli nii elegantne daam, et ma võiks teda isegi võrrelda Inglise kuningannaga,“ meenutab 99aastaseks elanud Ester Mägit tema lähedane sõber ja kauaaegne naaber, helilooja Eino Tambergi lesk Maire Tamberg. Tema võrdlus on tabav, sest Ester Mägit on nimetatud Eesti muusika esimeseks leediks.

„Minu õnn oli see, et sain selle elukutse, mida ma armastan,“ ütles Ester Mägi Õhtulehele aasta tagasi oma 98. sünnipäeval. Algul pianistiks õppima läinud noore neiu saatust muutsid tema haigestunud käed, mis võtsid võimaluse klaveriõpingutega jätkata. Tuli teha raske valik – lahkuda koolist või valida teine eriala. Ester otsustas kompositsiooni kasuks. Tänu sellele on tema pärandiks suurel hulgal rahvamuusika ainetel loodud kammermuusikat ja koorilaule, mis on hinnatud ja esitatud nii Eestis kui ka välismaal.

Edasi lugemiseks: