Tom Cruise ja 2000. aastal filmiga "Magnoolia" võidetud Kuldgloobus. Foto: VIDA PRESS
Film
11. mai 2021, 15:41

KULDGLOOBUSED KRIISIS: Tom Cruise tagastas oma auhinnad, telekanalid alustasid boikotti (14)

Kuldgloobused on langenud karmi kriitika alla: Los Angeles Times paljastas, et auhindu jagavas Hollywoodi välisajakirjanike ühingus pole kakskümmend aastat olnud ainsatki mustanahalist liiget. Arvukad meediaettevõtted on kuulutanud organisatsiooni üritustele boikoti, Tom Cruise tagastas oma Kuldgloobused, mida tal on kokku kolm.

1996. aastast Kuldgloobuste teleülekannet edastanud NBC teatas, et järgmise aasta tseremooniat ta eetrisse ei lase. Telefirma kuulutas, et soovib näha tähtsuselt vaid Oscaritele alla jääva gala korraldajatelt, Hollywoodi välisajakirjanike ühingus (HFPA) olulisi reforme, vahendab BBC News.

Enne NBC-d olid WarnerMedia, Netflix ja Amazon Studios kuulutanud, et keelduvad osalemast HFPA-ga seotud üritustel. Nende eesreas, kes on kutsunud filmitööstust üles Kuldgloobuste organisatsiooni boikottima, on viiekordne nominent Scarlett Johansson. 36aastane näitlejanna meenutas, et mõned HFPA liikmed olid talle esitanud seksistlikke küsimusi ja märkusi, mis tema sõnul polnud kaugel seksuaalsest ahistamisest.

HFPA teatas täna kriitika peale, et kavatseb kiiremas korras reformidega alustada, ning avaldas nende ajakava. "Süsteemse reformi oleks pidanud juba ammu ette võtma," tõdes ajakirjanike organisatsioon. HFPA plaanib oma liikmeskonda järgneva poolteise aasta jooksul 50% võrra laiendada, pannes rõhku ennekõike mustanahaliste värbamisele. Kavas on palgale võtta mitmekesisusnõustajad. 

Ühing lubab kergitada saladuskatet ning avaldada oma liikmete nimekirja. Edaspidi tahetakse vastu võtta välismaiseid meelelahutusajakirjanikke kogu USAst, mitte üksnes Californiast. Kõik ühingu liikmed peavad läbima mitmekesisus-, võrdsus- ja kaasavuskoolituse, aga ka seksuaalse ahistamise teadvustamise koolituse. Liikmetel on edaspidi keelatud võtta filmi- ja telestuudiotelt vastu reklaamesemeid.