TusseFoto: Gustav Ike & Streetchic Media
Üritused
17. mai 2021, 11:22

EUROVISION 2021 | Rootsi esindaja Tusse: mul polnud alguses üldse aega oma lugu salvestada, kuid lõpuks võitsin Rootsi eelvooru!

„Naljakas lugu on, et kuna mind ootasid ees matemaatika- ja sõidueksamid, oli mul väga raske üldse leida aega, et seda lugu salvestada. Gümnaasium, kus käisin, otsustas aga eksami edasi lükata, et saaksin loo ära salvestada,“ räägib Rootsit tänavu Eurovisionil esindav muusik Tusse, kodanikunimega Michael Chiza.

Tusse sai Rootsis kuulsaks 17aastaselt, kui ta võitis Rootsi superstaarisaate. Kongo pealinnas Kinshasas sündinud poplaulja Tusse kolis Rootsi viieaastaselt. Enne superstaarisaate võitmist pääses ta 2018. aastal talendisaate poolfinaali, ning 2021. aastal võttis ta Melodifestivaleni võidu. Tusse on ainus Rootsi artist, kes on võitnud nii superstaarisaate kui ka Melodifestivaleni, ning tema lugu sai Melodifestivaleni ajaloo suurima häältesaagi. 

Loo „Voices“ autoriteks on Anderz Wrethov, Jimmy Jokerand ning Linnea ja Joy Deb, kes seisavad ka 2015. aastal Eurovisioni võitnud Måns Zelmerlöwi loo „Heroes“ taga. 


- Millest sinu lugu räägib?

„Voices“ räägib inimlikkusest, kaastundest ja sellest, et igaühel on õigus sellele, et tema häält kuuldakse. 

- Mida tänavuselt võistluselt ootad ja millised on su enda eesmärgid?

Loodan, et Eurovision saab olema suurepärane kogemus, kus oma unistus täide viia ning oma tantsijatega lõbutseda. Minu eesmärgiks on oma loo tähtsa sõnumi edastamine. 

- Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

Väga palju, sest saan esindada Rootsit. Lisaks on Eurovision suurepärane platvorm, kus saavad kokku kõik osalevad riigid. Olen alati igatsenud esineda Eurovisioni laval, terve Euroopa ees. 

- Kas Eurovisionil osalemine on olnud sinu unistus?

Jaa, see on olnud väga suur unistus sellest ajast, kui Loreen 2012. aastal „Euphoriaga“ võistles. Olin siis kümneaastane ja viis, kuidas ta publikut võlus, ning tema imeline hääl inspireerisid mind väga. 

- Miks otsustasid Eurovisionile kandideerida? Kuidas reageerisid, kui sind oma riigi esindajaks valiti?

Otsustasin osaleda kohe, kui seda laulu kuulsin. Naljakas lugu on, et kuna mind ootasid ees matemaatika- ja sõidueksamid, oli mul väga raske üldse leida aega, et seda lugu salvestada. Gümnaasium, kus käisin, otsustas aga eksami edasi lükata, et saaksin loo ära salvestada. Lõpuks võitsin Melodifestivaleni ja see oli täiesti uskumatu! Mäletan, et kui minu nimi välja hõigati, oli see väga suur üllatus. Ma ei suutnud uskuda, et mind võitjaks kuulutati. Arvasin, et võidab Eric Saade, The Mamas või Dotter. Nii ongi Eurovisionil osalemine väga suur au. 

- Möödunud aastal jäi Eurovision ära ja paljud riigid otsustasid sel aastal valida uue esindaja. Mida sa sellest arvad? Kas see on sinu arvates ebaõiglane?

Väga kahju, et Eurovision eelmisel aastal ära jäi ja ma ei kujuta ettegi, kuidas The Mamas end tunda võis, kui nad said teada, et ei esinda Rootsit Rotterdamis. Ma ei saa muuta fakti, et Rootsi otsustas sama artisti saatmise asemel uue esindaja valida, kuid tean, et mina isiklikult oleksin küll väga pettunud, kui ei saaks pärast Melodifestivaleni võitu Rootsit esindada. Samas olen ma rõõmus, et The Mamas on Eurovisioni lauluvõistlust juba kogenud, kui nad aasta varem John Lundvikuga seal käisid. 

- Mis on su suurim hirm Eurovisioni eel? Mida ootad enim?

Mul ei ole konkreetselt mingeid hirme. Loodan lihtsalt, et publik saab aru minu sõnumist, loo tähendusest ja minu esinemisest. Kõige rohkem olen ma elevil teiste artistidega kohtumise pärast. Saab lõbus olema!

- Üsna suure tõenäosusega ei lubata sel aastal saali publikut. Mida sellest arvad? Kas publiku kohalolu on sinu jaoks oluline (Praeguseks on teada, et Hollandi valitsus lubab võistlust vaatama 3500 inimest, intervjuud on tehtud enne seda uudist – toim.)?

Olen väga rõõmus, et publik saali lubatakse. See tähendab minu jaoks palju, et saan inimestelt saalis vastukaja ja mul on võimalik esinedes nendega side luua. Kui inimesed on saalis, tunnen ma miljoni hääle kohalolekut. 

- Kumb on sinu arvates olulisem – laul ise või lavaline esitus? Miks?

Minu jaoks on alati kõige olulisem olnud laul. Minu lugu räägib kokkusaamisest ja üksteise aktsepteerimisest täpselt sellisena, nagu me oleme. Ärge saage minust valesti aru, muidugi on ka lavaline esitus oluline ja see annab laulule väga palju juurde. Lisaks armastan ma oma tantsijaid – nad on suurepärased ja tänu neile on lavaesitus nii hea. 

- Aastate jooksul on pidevalt räägitud ka sellest, mis keeles peaksid võistlejad laulma. Mis sina arvad – kas igaüks peaks laulma oma riigikeeles, inglise keeles või võiks kõik olla nii, nagu praegu?

Ma arvan, et iga riik peaks seda ise otsustama. Inglise keeles laulmise eeliseks on see, et kõik saavad aru, millest lauldakse, ja nii on kõigil lihtsam parimat laulu valida. Samas on ka oma emakeeles laulmisel eelis – teised saavad erinevate riikide kultuurist osa. Ma arvan, et võiks jätkuda nii, nagu praegu, et iga riik otsustab. Mõnikord saad laulust isegi siis aru, kui sa keelt ei mõista. 

- Milliseid üllatusi sa tänavuselt võistluselt ootad?

Ootan ägedaid esitusi fantastilistelt artistidelt ja seda, et tuleb vägev võistlus. 

- Mida arvad Eesti esindaja Uku Suviste loost?

Mulle väga meeldib Uku loo hingestatus. Ta on väga hea laulja ning see laul on tema jaoks perfektne. Ootan väga tema live-esitust, usun, et see saab olema maagiline.