StefaniaFoto: Promo
Üritused
16. mai 2021, 07:00

EUROVISION 2021 | Tänavune noorim osaleja: Kreeka esindamine on olnud minu salaunistus

Kreekat esindab tänavu Eurovisionil Kreeka päritolu laulja ja lapsstaar Stefania, kes sündis ja kasvas Hollandis. Muide, Stefania on tänavu võistluse noorim osaleja. 

 

Naise vanemad said juba Stefania varases eas aru, et ta on karismaatiline ja andekas. Stefania avaldas soovi osaleda laste talendisaates „The Voice“ ning seda ta ka tegi. Vahetult pärast võistlust ühines ta ühe populaarseima lastekooriga ning 2016. aastal osales ta laulukonkursil Junior Eurovision, kus sai kaheksanda koha. 

Väike Stefania Foto: Erakogu

Stefania on praegu 18aastane, kuid sellegipoolest palju saavutanud – ta on Hollandis asuval Ahoy Arenal, kus tänavune Eurovision toimub, andnud kaks välja müüdud kontserti ja esinenud Hollandi kuningaperele. 

Stefania on multitalent – ta laulab, näitleb teleseriaalides, teeb Youtube’i videoid ning teda peetakse Kreekas, Hollandis ja Belgias lausa teiniikooniks. Stefanial on Instagramis 310 000 ning TikTokis lausa 400 000 jälgijat.

Hiljuti liitus ta ka Hollandi muusikaakadeemiaga, kus on õppinud teisedki kuulsad muusikud, näiteks Martin Garrix. 

Väike Stefania Foto: Erakogu

- Millest sinu lugu räägib?

Minu lugu kannab nime „Last Dance“ ja selle autoriteks on Dimitris Kontopoulos, Arcade ja Sharon Vaughn. Laul kannab sõnumit, et kui miski lõppeb, saab miski uus alguse. Just seetõttu on laulus ka sõnad „viimane tants, see ei ole meie viimane tants“. Usun, et laulu sõnum on väga ajakohane, sest suur osa inimestest elab lockdownis ja tantsimine on üks asi, mida tõesti igatsetakse. 

- Mida tänavuselt võistluselt ootad ja millised on su enda eesmärgid?

Me kõik teame, et Eurovisioni tulemused on alati ette ennustamatud, seetõttu keskendun oma meeskonnaga sellele, et teha laval ilus esitus, mis loodetavasti inimesi lõbustab ja muljet avaldab. Lõpptulemus sõltub siiski hääletajatest ja žüriiliikmetest. Oleme lavaesituse osas väga enesekindlat ja ei suuda ära oodata, et saaksime selle publikuni tuua!

- Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

Kui olin noorem, esindasin Hollandit Junior Eurovisionil, kus saavutasin kaheksanda koha. Olen küll Kreekast pärit, kuid sündisin ja kasvasin Hollandis. Sellest ajast saadik olen Eurovisioni lauluvõistlusesse armunud ja Kreeka esindamine võistlusel on olnud minu salajane unistus. Eurovisionil osalemisest saadav tunne on hoopis midagi muud, seda on raske kirjeldada – sind vaatab umbes 250 miljonit inimest. See on artistile, eriti minuvanusele (Stefania on tänavuse Eurovisioni noorim osaleja – toim.), väga suur võimalus! Minu unistus tõesti täitub. 

- Ootad Hollandilt siis 12 punkti?

Loodan, et inimestele meeldib mu esitus ja nad hääletavad. Ma ei võta mitte midagi iseenesestmõistetavalt. Kui nii peaks minema, oleksin ma kõige õnnelikum inimene maailmas.

Stefania Foto: Promo

- Miks otsustasid Eurovisionile kandideerida? Kuidas reageerisid, kui sind oma riigi esindajaks valiti?

Võtsin Dimitris Kontopoulosega ühendust ja ütlesin, et tahaksin võistlusel Kreekat esindada. Ta selgitas, et konkurents on väga tihe ning mitmed Kreeka tuntud artistid tahavad riiki Eurovisionil esindada. Siiski tegime koos mõned demod ja esitlesime neid ringhäälingule ERT. Mul on suur au, et mind usaldati ja luban, et minu üle võib uhkust tunda!

- Pidid oma riiki ka mullu esindama. Kuidas reageerisid uudisele, et võistlus ära jääb?

Töötasime oma mulluse esituse kallal tõesti palju ja olin äärmiselt pettunud, kui kuulsin, et Eurovision ära jääb. Paljud olid üllatunud, sest selline asi oli võistluse ajaloos esmakordne. Algul olin pettunud, sest ma ei teadnud, kas Kreeka rahvusringhääling soovib mind ka 2021. aasta esindajaks. Kui sain teada, et soovivad, olin tõesti õnnelik ja sain aru, et mul on võimalus veel rohkem töötada ja veel tugevamana Eurovisionile minna. Usun, et kõik juhtub põhjusega. 

- Mitmed riigid otsustasid tänavuseks võistluseks uue esindaja valida. Kas kartsid ka, et sa ei saagi võistelda? Kuidas reageerisid, kui selgus, et saad siiski teise võimaluse?

Muidugi kartsin, kuid tulemus oli siiski positiivne. Olen väga tänulik, et mind uuesti valiti. Tundsin kergendust, sest ma ei võtnud seda üldse enesestmõistetavana. 

- Kas sinu arvates on ebaõiglane, et mõni riik uue artisti saadab?

See on kaotatud võimalus ja tegelikult kurb. Mul on kahju artistidest, kes uut võimalust ei saa. Võin vaid ette kujutada, kuidas nad end tunnevad. Siiski usun ma, et tõeline talent ei kao ja nende, kelle Eurovisioni võimalus mööda läks, aeg särada veel tuleb. Usun neisse ja soovin parimat. 

- Kas olid ka kurb, et pidid selleks aastaks leidma uue loo ja ei saanud võistelda mullusega? Kumb neist – eelmise või selle aasta – lugudest sulle rohkem meedib? Miks?

Ma naudin loomeprotsessi väga. Kui kuulsin, et me ei saa „Superg!rli“ kasutada, mõtlesin, et okei, me saame hakkama. Ma ei saa neid kaht laulu võrrelda, sest nad on väga erinevad. „Superg!rl“ on rohkem etniline popp, „Last Dance“ aga kaheksakümnendate stiilis tantsulugu. Mõlemad meeldivad mulle erineval põhjusel ja kui peaksin neist kahest ühe valima, oleksin ma suures hädas. 

Loo autor Dimitris Kontopoulos: oli lahe väljakutse kirjutada lugu, mis oleks „Superg!rlist“ täiesti erinev. Tahtsime midagi dünaamilist, nooruslikku, aga samas Stefaniale sobivat. „Last Dance“ on nostalgiline tempokas lugu kaheksakümnendate elementide ja meloodiaga, mis näitab hästi Stefania hääleulatust. Usun, et täitsime oma eesmärgi ja ootame väga Rotterdami sõitu. Loodan väga, et ka eestlastele see laul meeldib ja nad hääletavad meie poolt!

- Mis on su suurim hirm Eurovisioni eel? Mida ootad enim?

Minu suurimad hirmud on seotud kõigega, mis puudutab Covid-19 viirust ja ebakindlust, mida viirus endaga kaasa toob. Olen sel aastal üsna enesekindel, sest EBU on kinnitanud, et Eurovision toimub kindlasti. 

- Üsna suure tõenäosusega ei lubata sel aastal saali publikut. Mida sellest arvad? Kas publiku kohalolu on sinu jaoks oluline (Praeguseks on teada, et Hollandi valitsus lubab võistlust vaatama 3500 inimest, intervjuud on tehtud enne seda uudist – toim.)?

Usun, et artisti jaoks on publik kontserdil väga oluline – inimesed annavad artistile energiat ja vastupidi. Eurovision on üks suur pidu ja tähistamine, millesse peaksid kõik kaasatud olema. Samas saan täiesti aru, miks publikut saali lubada ei pruugita. See on turvalisuse nõue ja turvalisus on kõige olulisem. Kui reeglid lubavad, oleksin väga rõõmus, kui rahmas saalis oleks. 

- Kumb on sinu arvates olulisem – laul ise või lavaline esitus? Miks?

Ma arvan, et pool on laulu ja pool esituse taga. On olnud juhuseid, kus laul ise on ennustustabelites tagapool, kuid pärast lavaesitust tõusevad etteotsa. Samas on ka lugusid, mis ei vajagi suurt lavasõud. Kõik oleneb olukorrast, aga arvan, et üldiselt on seis 50:50. 

Stefania lavakostüümi autoriks on tuntud Kreeka disainer Vrettos Vrettakos, kes on loonud kostüüme nii Rita Orale kui ka Beyoncele. „Mul on hea meel Stefaniaga koostööd teha, ta on väga karismaatiline ja andekas, väga suure rahvusvahelise välimusega ja vaid 18aastane. Oleme teinud koostööd tema muljetavaldava lavasõu osas, mis peegeldab noorust, ilu ja toretsevat moodi,“ ütleb Vrettakos. 

- Aastate jooksul on pidevalt räägitud ka sellest, mis keeles peaksid võistlejad laulma. Mis sina arvad – kas igaüks peaks laulma oma riigikeeles, inglise keeles või võiks kõik olla nii, nagu praegu?

Usun, et inglise keeles lauldes jõuab loo sõnum rohkemate inimesteni. See on igaühe enda valik. Mulle on meeldinud paljud esitused, kus laulja oma emakeeles laulab, kuid loomulikult on mulle meeldinud ka mitmed ingliskeelsed lood. Näiteks võitis Helena Paparizou 2005. aastal Eurovisioni just ingliskeelse looga. 

- Milliseid üllatusi sa tänavuselt võistluselt ootad?

Eurovision on üllatusi täis ja see ongi üks põnev osa võistlusest. Ootan väga Rotterdamis esinemist, et näidata maailmale sõud, mille oleme ette valmistanud!

- Mida arvad Eesti esindaja Uku Suviste loost?

Mulle meeldib väga loo electro vibe. Uku on suurepärane laulja ja hindan teda väga. Lisaks on ta väga ilus mees ja tema laulu autor on ka minu loo kaasautor, seega oleme lähedalt seotud ja samas meeskonnas. Soovin Ukule ja Eestile kogu südamest edu!