The RoopFoto: J.Urbonaite
Üritused
15. mai 2021, 08:39

EUROVISION 2021 | Mullused suurfavoriidid Leedust: võistluse ärajäämine tundus nagu uudis paralleelmaailmast

Sel aastal Leedut Eurovisionil esindav The Roop pidanuks seda tegema ka mullu ja toona looga „On Fire“, kuid teatavasti jäi Eurovision ära. Ansambli jaoks oli see väga suur kaotus, sest just nemad olid eelmisel aastal ühed suurfavoriidid ning bändile ennustati väga suurt edu, lausa võitugi.
 

The Roop on Vilniusest pärit Leedu poprokkbänd, kuhu kuuluvad Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas ja Mantas Banišauskas. Laulja Vaidotas on Leedus ka telesaatejuht ja näitleja.

Leedu eelvoorus osalesid nad ka aastal 2018, toona palaga „Yes, I Do“, toona saadi kolmas koht. Bändinimi The Roop on inspiratsiooni saanud ingliskeelsest väljendist to roop, mis tähendab tõlkes „hõikama“ või „kõva häält tegema“. 

The Roop Foto: Paulius Zaborskis

- Millest teie lugu räägib?

Muusika ja tants vabastavad meid, tants on justkui tööriist, mis parandab armid. Looga „Discoteque“ kutsume inimesi üles liikuma ja tantsime. Kui tantsid, tunned end hästi – kõik teavad seda. Samuti teab igaüks, et tantsimine on inimesele hea ning avaldab füüsisele ja vaimsele tervisele positiivset mõju. Just sellest meie lugu räägibki.

- Mida tänavuselt võistluselt ootate ja millised on teie eesmärgid?

Meie põhieesmärk on inspireerida inimesi elama oma elu täiel määral. Muutuseks pole kunagi liiga hilja ning tuleks lõpetada teiste unistuste taga ajamine, ning keskenduda sellele, mida sina teha ja kuidas elada tahad. Meie tegime seda. Laulja Vaidotas lahkus neli aastat tagasi oma põhitöölt ning tal oli sääste vaid nii palju, et järgnev kuu üle elada. Vaidotas keskendus muusikategemisele ja see oli väga raske. Tal polnud raha, meil polnud kuulsust ja andsime aastas vaid paar kontserti. Kolme aastaga saime aga samm-sammult populaarsemaks. Tahamegi öelda, et kõik on võimalik, lihtsalt tuleb oma unistusi järgida ja nende nimel töötada, olenemata sellest, kus elad või kui vana sa oled. 

- Mida Eurovision teie jaoks tähendab?

See on suur ja imeline platvorm, mille kaudu oma sõnumit edastada. 

- Kas Eurovisionil osalemine on olnud teie unistus?

Pärast seda, kui Eurovision eelmisel aastal ära jäi, sai sellest tõesti meie unistus. 

The Roop Foto: Vaidas Jokubauskas

- Miks otsustasite Eurovisionile kandideerida? Kuidas reageerisite, kui sind oma riigi esindajaks valiti?

Sel aastal otsustasime uuesti osaleda, kuna tahtsime eelmisel aastal nii brutaalselt katkenud teekonna siiski lõpule viia. Kui võitsime taas Leedu eelvooru, oli hinges rahu ja olime valmis oma teekonda jätkama. 

- Pidite oma riiki ka mullu esindama. Kuidas reageerisite uudisele, et võistlus ära jääb?

Toona, pandeemia alguses, tundus kõik äkki väga sürreaalne. Eurovisioni ärajäämine tundus nagu miski, mis toimub paralleelmaailmas. Alles kuu hiljem saime aru, et võistlus jääb tõesti ära ja olime väga kurvad. 

- Mitmed riigid otsustasid tänavuseks võistluseks uue esindaja valida. Kas kartsite ka, et te ei saagi võistelda? Kuidas reageerisite, kui selgus, et saate siiski teise võimaluse?

See otsus oli ainuüksi meie käes, Leedu eelvooru korraldajad ei teinud meie eest midagi ära. Korraldati täiesti uus võistlus, võtsime osa ja võitsime uuesti. 

- Kas teie arvates on ebaõiglane, et mõni riik uue artisti saadab?

Keeruline öelda, kuid jah, selles situatsioonis on teatav kurbus. 

- Kas olite ka kurvad, et pidite selleks aastaks leidma uue loo ja ei saanud võistelda mullusega? Kumb neist – eelmise või selle aasta – lugudest teile rohkem meedib? Miks?

Esiteks jätsime mineviku minevikku. Teiseks ütlesime endile, et me ei ole ühe hiti imed ja otsustasime luua veel rohkem rahvusvahelisi hitte, „Discoteque“ on üks neist. Seda mängitakse kõikjal Euroopas, aga ka Austraalias, Uus-Meremaal ja veel paljudes riikides. Oleme selle üle väga rõõmsad. 

- Mis on teie suurim hirm Eurovisioni eel?

Hmm, meil ei olegi enam ühtegi hirmu. 

- Üsna suure tõenäosusega ei lubata sel aastal saali publikut. Mida sellest arvate? Kas publiku kohalolu on teie jaoks oluline (Praeguseks on teada, et Hollandi valitsus lubab võistlust vaatama 3500 inimest, intervjuud on tehtud enne seda uudist – toim.)?

Me armastame publikut, kuid mõistame olukorda, seetõttu keskendumegi rohkem televaatajatele. Me küll ei näe neid, kuid tunneme hästi nende kohalolu. 

- Kumb on teie arvates olulisem – laul ise või lavaline esitus? Miks?

Kogu pakett on oluline – laul, artist, video, lavaesitus, sõnum. Laul ise on lihtsalt hunnik noote. Artistist sõltub väga palju – artist annab enamasti neile nootidele elu. Meie arvates peab lavaesitus peegeldama muusikalist sõnumit ja tunnet. 

- Aastate jooksul on pidevalt räägitud ka sellest, mis keeles peaksid võistlejad laulma. Mis teie arvate – kas igaüks peaks laulma oma riigikeeles, inglise keeles või võiks kõik olla nii, nagu praegu?

See võiks olla lauljate otsustada. 

- Milliseid üllatusi tänavuselt võistluselt ootate?

Elu on üllatusi täis. Eelmine aasta tõi meile palju üllatusi, seega oleme nüüd kõigele avatud. Tulgu mis tuleb!

- Mida arvate Eesti esindaja Uku Suviste loost?

Selles loos on kõik olemas. Uku meenutab meile Eestit. Tahaksime teie ilusat riiki veel kord külastada.