RoxenFoto: BOGDAN PETRICE
Üritused
12. mai 2021, 08:00

EUROVISION 2021 | Rumeenia lauljatar: Eurovisionil osalemine on lapsest saati minu unistus olnud

Sarnaselt paljudele teistele tänavustele Eurovision osalejatele pidi ka Rumeenia esindaja Roxen võistlusel juba mullu esinema. „Eelmine aasta oli justkui Ameerika mäed – täis tõusu ja mõõnu. Lõpuks hoidsid mind vee peal mõned väga lahedad projektid,“ on ta intervjuus portaalile eurovision.tv öelnud.
 

Eurovisioni ärajäämisest hoolimata sai Roxenist Rumeenia raadiote kolmas mängituim artist. 21aastane Roxen avastas muusikahuvi seitsmeaastaselt. Aastal 2019 sai ta oma esimese plaadilepingu ja tema debüütsinglit mängiti ka väljaspool kodumaad. Mullu oli ta üks kolmest Rumeenia artistist, kes võistlesid Eurovisionil riigi esindamise nimel. Kui Roxen valituks osutus, avaldati tema esituses viis lugu, millede seast tuli võitjaks „Alcohol You“. Tänavuse võistlusloo valis rahvusvaheline žürii. 

- Millest sinu lugu räägib?

„Amnesia“ on väga oluline laul, mis mind tänase päevaga ühendab. See annab hääle minu allasurutud tunnetele ja kõigile inimestele, kelle hääli pole kuulda olnud.

- Mida tänavuselt võistluselt ootad ja millised on su enda eesmärgid?

Minu eesmärk on oma kodumaad, Rumeeniat, esindada nii hästi kui saan. Töötan iga päev selle nimel väga palju. Panen oma meeskonnaga kokku mitmed elemendid ja detailid, et välja tuleks jõuline sõu. 

- Mida Eurovision sinu jaoks tähendab?

Eurovision on minu jaoks väga oluline. Kui olin laps, vaatasin võistlust koos oma emaga ja lootsin alati, et ühel päeval on ka minul võimalus sellel imelisel laval üles astuda. Võib öelda, et sellisel suurel võistlusel oma riigi esindamine on olnud üks minu unistusi ja nüüd on mul selleks võimalus. Olen väga rõõmus ja mul on suur au. 

- Kuidas reageerisid, kui sind oma riigi esindajaks valiti?

Päris ausalt – ma ei teadnud, kuidas reageerida. Olin parimas mõttes šokeeritud, kuid ääretult tänulik ja õnnelik, et saan selle imelise teekonna ette võtta. 

- Pidid oma riiki ka mullu esindama. Kuidas sa reageerisid uudisele, et võistlus ära jääb?

Ausalt öeldes olin pisut kurb ja mõtlesin, kas saan Rumeeniat ikka 2021. aastal esindada. Õnneks tuli see uudis, et saan, aga üsna kohe pärast seda, ning olin väga rõõmus ja motiveeritud täiesti uue laulu ja kontseptsiooniga välja tulemaks. 

- Mitmed riigid otsustasid tänavuseks võistluseks uue esindaja valida. Kas kartsid ka, et sa ei saagi võistelda? Kuidas reageerisid, kui selgus, et saad siiski teise võimaluse?

Ma ei tea, kas kartsin, kuid tõesti – mõtlesin sellele võimalusele. Tahtsin oma riiki Eurovisionil väga esindada ja õnneks sain uue võimaluse võistluseks valmistumiseks ning kõigi võistlusega seonduvate emotsioonide ja kogemuste taaskogemiseks. 

- Kas sinu arvates on ebaõiglane, et mõni riik uue artisti saadab?

Kõik valitud artistid on imelised ja hindan neid väga, kuid usun, et iga riik teab, millised Eurovisioni lauluvõistlust puudutavad otsused on nende jaoks parimad. 

- Kas olid ka kurb, et pidid selleks aastaks leidma uue loo ja ei saanud võistelda mullusega? Kumb neist – eelmise või selle aasta – lugudest sulle rohkem meeldib? Miks?

Ma olen artist, see on miski, mida ma nagunii teen – muusika ja laulud oma kuulajate jaoks. Ma ei ole kurb, kui pean looma või rohkem laulma. Mõlemad lood, „Amnesia“ ja „Alcohol You“, on minu jaoks väga olulised. Neil on sügav tähendus – laulude sõnumid on väga erinevad ja need peegeldavad erinevaid tundeid, mõtteid ja ajajärke minu elus. Armastan neid võrdselt, kuid päris kindlasti on mu fookus praegu „Amnesia“ peal.  

- Mis on su suurim hirm Eurovisioni eel? Mida ootad enim?

Töötan Eurovisioni nimel kõvasti ja teen kõik, mis minu võimuses, et Rotterdamis suurejooneline esitus teha. Investeerin sellesse kogu oma energia. 

- Üsna suure tõenäosusega ei lubata sel aastal saali publikut. Mida sellest arvad? Kas publiku kohalolu on sinu jaoks oluline (Praeguseks on teada, et Hollandi valitsus lubab võistlust vaatama 3500 inimest, intervjuud on tehtud enne seda uudist – toim.)?

Me oleme artistid, armastame publikut, laulame inimestele ja suhtlemine publikuga annab meile energiat. Tühjale saalile laulmine ei anna samasugust tunnet, kuid lõpuks on kõige olulisem see, et kõigil oleks turvaline olla. See on kõige tähtsam. 

- Kumb on sinu arvates olulisem – laul ise või lavaline esitus? Miks?

Mõlemad. Sul võib olla suurepärane laul, kuid hea lavaesitus teeb selle veel võimsamaks, tähendusrikkamaks. Loo hea visuaalne esitus annab parema tunde ja võimaluse oma tundeid publikule paremini edasi anda. 

- Aastate jooksul on pidevalt räägitud ka sellest, mis keeles peaksid võistlejad laulma. Mis sina arvad – kas igaüks peaks laulma oma riigikeeles, inglise keeles või võiks kõik olla nii, nagu praegu?

Usun, et iga artist peaks laulma just selles keeles, mis neile sobib ning milles nad end mugavamalt tunnevad. Keeles, milles nad kõige paremini oma sõnumit edastada suudavad ja nende jaoks ka midagi tähendab. 

- Milliseid üllatusi sa tänavuselt võistluselt ootad?

Eks näis, olen samuti väga uudishimulik selles osas. 

- Mida arvad Eesti esindaja Uku Suviste loost?

Mulle väga meeldib. Ukul on suurepärane hääl ja laul on väga võimas, vau! Minu suurimad õnnesoovid!