Blind ChannelFoto: Miikka Varila/YLE
Üritused
13. mai 2021, 12:35

EUROVISION 2021 | Soome esindajad: otsustasime kandideerida, sest meil polnud midagi teha (3)

Eesti põhjanaabreid esindab Eurovisionil tänavu ansambel Blind Channel, mis koosneb noortest vihastest rokkaritest. Nende võistlusloos „Dark Side“ kõlab muu hulgas üleskutse keskmist sõrme näidata, ning mehed tegid seda Soome eelvooru lavalgi, kuid EBU keelas Eurovisionil sellise asja ära. 

 

Blind Channel sai kokku aastal 2014, kui ilmutati ka oma esimesed lood, debüütalbum nägi ilmavalgust aastal 2016. Teine album ilmus aastal 2018. Tänavu panid nad Soome eurolaulu valimise võistluse Uuden Musiikin Kilpailu kinni väga suure edumaaga – Blind Channel kogus finaalis 551 punkti, teisele kohale jäänud Teflon Brothers x Pandora aga 180 punkti. 

Bändi kuuluvad: Joel Hokka (laul, kitarr), Niko Vilhelm (laul), Joonas Porko (kitarr), Olli Matela (bass), Tommi Lalli (trummid), Aleksi Kaunisvesi (klahvpillid). Oma muusikat kirjeldavad nad jõulise popina. Bänd sündis aastal 2013 ning juba aasta hiljem esinesid nad planeedi suurimal väli-metalfestivalil Wacken Open Air Saksamaal. Mõni aeg pärast seda allkirjastasid nad ka esimese plaadilepingu. 

Õhtulehe küsimustele vastas bändi kitarrist Joonas Porko. 

- Millest teie lugu räägib?

„Dark Side“ sündis maksimaalsest frustratsioonitundest. Maailm on lõppenud, tulevik ebakindel ja inimesed üksikud. See laul on nende inimeste hümn, kes tahavad lihtsalt keskmise sõrme taeva poole tõsta ja hingepõhjast karjuda. Lugu räägib sellest, et on okei tunda, et asjad on tuksis, aga tumedamal poolel on alati pidu ja kõik on sinna teretulnud. Joogid on Blind Channeli kulul. 

- Mida tänavuselt võistluselt ootate ja millised on teie eesmärgid?

See kogemus on kindlasti meie jaoks unikaalne, aga teame, et see saab maailmas valitseva olukorra tõttu olema varasematest aastatest erinev. Ootame väga seda nii-öelda tuurisimulaatorit ja ei jõua ära oodata, et saaksime oma raevuka popikaose kogu Euroopa ees laiali laotada. Meie peamine eesmärk on tekitada reaktsioon, et pärast meie esinemist teaksid kõik, mis Blind Channel on. 

- Mida Eurovision teie jaoks tähendab?

See tähendab ühel või teisel viisil ühinemist ja ühtsust. Meie stiilis ühtsus on ilmselt pisut teistmoodi, kui teiste jaoks, kuid peamine mõte on kõigil sama – jääme ellu ja saame sellest s*tast kõik koos üle. 

- Kas Eurovisionil osalemine on olnud teie unistus?

Mitte päris. Meie unistus on saada üheks kuulsaimaks bändiks maailmas ja Eurovision on selle saavutamiseks ideaalne vahepeatus. 

- Miks otsustasite Eurovisionile kandideerida? Kuidas reageerisite, kui teid oma riigi esindajaks valiti?

Meil polnud lihtsalt mitte midagi muud teha ja otsustasime, et läheme siis televisiooni. Meile rokkbändina on alati meeldinud hullumeelseid asju teha. Esimene reaktsioon oli umbes selline: „Okei, kutid, tundub, et järgmisena esineme me rahvusvahelises televisioonis 200 miljonile inimesele.“ Oleme tagasihoidlikud kutid, kuid teame, et oleme head. Oleme nendeks hetkedeks aastaid valmistunud ja lõpuks ei olnudki oma riigi eelvooru võitmine nii üllatav. Nii suure edumaaga võitmine oli küll päris pöörane, tõsi (Blind Channel sai finaalis 551 punkti, teise koha saanud Teflon Brothers x Pandora aga vaid 180 punkti – toim.). 

- Möödunud aastal jäi Eurovision ära ja paljud riigid otsustasid sel aastal valida uue esindaja. Mida sellest arvate?

Muidugi oli meil Akslist kahju, aga saame kõik aru, et ajad muutuvad, tuuled pöörduvad ja nii lihtsalt läheb. 

- Mis on teie suurim hirm Eurovisioni eel? Mida ootate enim?

Enne Eurovisioni oli meie suurim hirm ilmselt see, et pandeemia võtab meilt kõik, mida teha armastame. Aga oleme loomingulised kutid ja mõtleme alati midagi välja, ükskõik, milline olukord on. 

- Üsna suure tõenäosusega ei lubata sel aastal saali publikut. Kas publiku kohalolu on teie jaoks oluline (Praeguseks on teada, et Hollandi valitsus lubab võistlust vaatama 3500 inimest, intervjuud on tehtud enne seda uudist – toim.)?

Muidugi on publikuga suhtlemine live-kontserti andes üks väga oluline nüanss ja vähemalt 50 protsenti kogemusest annabki publik. Blind Channel on mänginud nii 5000 kui ka viie inimese ees, ning oleme juba algusest peale võtnud eesmärgiks esineda nii, et ka neil viiel inimesel kukuvad lõuad maani. Meie jaoks pole publiku puudumine nii oluline, esineme ikka samasuguse energiaga. Aamen. 

- Kumb on teie arvates olulisem – laul ise või lavaline esitus? Miks?

Mõlemad on väga olulised. Muidugi peab alustuseks olema hea laul. Bändid ja artistid, kes suudavad väikeses pubis anda maailmaklassi sõu jõuavad sel alal kaugele. 

- Aastate jooksul on pidevalt räägitud ka sellest, mis keeles peaksid võistlejad laulma. Mis teie arvate – kas igaüks peaks laulma oma riigikeeles, inglise keeles või võiks kõik olla nii, nagu praegu?

Igal artistil on oma stiil. Kui inimene otsustab laulda inglise keeles, sihib ta ilmselt rahvusvahelist karjääri. Kui laulad emakeeles, keskendud ilmselt kodumaisele karjäärile. Muidugi on ka erandeid, näiteks k-pop või ooper. See on iga artisti enda valik ja keegi ei saa seda kritiseerida. 

- Milliseid üllatusi tänavuselt võistluselt ootate?

Kõike võib juhtuda. Me ei mõtle sellele liiga palju. Läheme lihtsalt kohale ja anname endast parima.

- Mida arvate Eesti esindaja Uku Suviste loost?

Kuuleme seda esimest korda! Sõu on visuaalselt lahe ja Ukul on suurepärane hääl. Hoiame talle pöidlaid!