Prints Charles ja Lady Diana Spencer laulatati 29. juunil 1981. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
1. mai 2021, 11:00

Printsess Diana pruutkleiti saab varsti oma silmaga näha

Kadunud printsess Diana kuulsat pulmakleiti eksponeeritakse varsti tema kunagises kodus. Briti troonipärija Charlesi ja Lady Diana Spenceri kuninglikest pulmadest täitub suvel 40 aastat.

Kensintoni loss andis teada, et Walesi printsessi pruutkleiti saab näha 3. juunist 2. jaanuarini näitusel "Royal Style in the Making", mis keskendub kuningakoja liikmetele disainitud rõivastele. Diana puhvkäistega taftkleidi disainisid Elizabeth ja David Emanuel. Kleidil oli kuningakoja ajaloo pikim, ligi kaheksa meetri pikkune vedik. 

Viimati eksponeeriti Diana pruutkleiti Kensingtoni lossis 1995. aastal. Nüüdne näitus korraldatakse lossi oranžeriis, mis ehitati XVIII sajandi algul ning hiljuti restaureeriti. 

Sajandi pulmaks tituleeritud tseremoonia teleülekannet vaatas 29. juunil 1981 üle maailma umbes 750 miljonit inimest. Diana üliromantilisest ja kohevast kleidist sai järgnevateks aastateks pruutkleitide ideaal. Charles ja Diana said kaks poega, prints Williami ja prints Harry, kuid abielu jooksis karile. Lahutus jõustis 1996. aasta augustis. Diana ei saanud vaba naise elu kaua nautida - ta hukkus järgmise aasta augustis Pariisis autoõnnetusel. 

Ka Emanuelide abielu on nüüdseks purunenud ning nad jagelevad kohtus kleidi visandite pärast.