Kaader filmist "Minu vend on diiler".Foto: Kuvatõmmis/YouTube
Film
3. mai 2021, 15:23

VAATA FILME! Narkomüügi lühifilmiks teinud noored: inspiratsiooni andis Jüri allmaailm (1)

"Noorte seas tarvitatakse palju. Inspiratsiooni jagus," nendib Eesti vanglateenistuse korraldatud filmikonkursil teiseks jäänud meeskonna näitleja Madis. Ta osales koos teiste Jüri gümnaasiumi noortega mõtlemapanevas lühifilmis "Minu vend on diiler". Kokku saatsid noored üle Eesti võistlustulle 26 lühifilmi. 

Võidufilmiks valiti nende seast Tallinna 21. kooli linateos "Suured kujud". Noorte juhendajaks olnud eesti keele ja kirjanduse õpetaja Karl-Henri Käämer sõnab, et üheks tõukeks oli talle endale lähedaste inimeste must saatus, mille loo ajendil õpilased filmi lõid. Film võeti linti paari päevaga, kuid kogu protsess võttis aega paar nädalat.   

Lühifilmi näitleja Annabel lisab, et õpetaja välja pakutud idee oli tema jaoks huvitav väljakutse. "Tänapäeval on dillerlus üha enim levinud ning tänu sellele filmile loodame kasvõi natuke näidata, et see tegevus ei ole okei," sõnab gümnasist. "Mõnuained üldiselt on suur probleem, nende seas on lisaks narkootikumidele ka alkohol ja tubakatooted."

Teine näitlejanna Nora lisab, et lühifilmis osalemine pakkus talle ennekõike koolitööga tegelemisest vaheldust. "Väga kiire elutempo tõttu olin ausalt öeldes üldsegi unustanud, et selles filmis osalesin. Nii et kui kuulsin, et oleme saanud esikoha, olin väga üllatunud. Muidugi oli uhke tunne, et enda kool sai jälle tunnustust millegi loomingulise ja ägeda eest!"

Mida võiks võidufilm Nora hinnangul eakaaslastele õpetada? "Kindlasti seda, et tuleb hoolikalt valida, keda usaldada, ning inimesed ei pruugi olla alati need, kellena nad paistavad."

Teisele kohale jäi konkursil Jüri gümnasistide film "Minu vend on diiler“. Selle autoriteks olnud poisid on lühifilme loonud varemgi, seda ühise grupeeringu Jalta Productions nime alt. "Seetõttu tuligi mõte end laiemale publikule näidata," selgitab tiimi esindaja Sander, miks konkursil osaleti. Ta märgib, et kindlasti ei jäänud nad teise kohaga rahule. "Meil oli ikkagi kõige parem film!"

Jüris elavad poisid nendivad, et inspiratsiooni filmiks "Minu vend on diiler" polnud vaja kaugelt otsida. Näitleja Madis sõnab: "Meil on siin Jüris hästi palju tuttavaid, kes on selle teemaga olnud seotud ja istuvad kinni praegu. Tegelikult see on veidi kurb ka. Noorte seas tarvitatakse palju. Inspiratsiooni jagus." 

Madis hindab, et Jüri on läbi aegade olnud narkolembeline alevik. "Muidu on see väga turvaline koht, kus elada, kui sa just ise allmaailmaga seotud ei ole. Samas kui oled diiler või tegeled narkootikumidega, siis oht lõuga saada püsib igal pool mujal ka." Filmi operaator ja näitleja Ott lisab, et linnalegende levib Jüris igasuguseid. "Siin olid kunagi suured kartellid tegutsenud." Madis sekundeerib: "Paar aastat tagasi pandi mingi tehas ka siin kinni."

Filmi süžee koostanud Markus ütleb, et film peaks õpetama vaatajatele, et illegaalsete asjadega tegelemine ei tasu end ära. "Ise aga õppisime seda, et filmi kolme minuti sisse mahutada on väga raske, pidime osi vahelt ära lõikama ja kvaliteet sai kannatada. Loominguprotsessile ei saa piiranguid panna, see segab." Noormees lisab, et nende pundi unistus on vändata kunagi Jaltaga täispikk sisukas komöödiafilm.

"Hiljuti saime ühe õudusfilmi ka valmis, varsti tuleb välja," lubab Sander.

Kolmandale kohale tulid konkursil Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi noored filmiga "Minu (poiss)sõber on diiler? Wtf?“.

Võttegrupi esindaja ja operaator Markus Gregori hindab, et Eestis on vähe noortele suunatud filmikonkursse, mistõttu haarasid nad kohe Vanglateenistuse omast kinni. "Kui oled noor, kellele meeldib filme teha, tuleb igast konkursist osa võtta! Meil on suur huvi filminduse vastu – igal vabal hetkel teeks filme! Oleme ka kooli meediarühma aktivistid," jutustab noormees. 

Filmi peaosatäitja Cristopher Oskar lisab, et võidu peale nad välja ei läinud ja konkursi kolmas koht oli nende jaoks vaid lisaboonus. 

Konkursifilmi tegemiseks kulus neil aega ligi neli päeva. "Kaks päeva läks filmimisele ja 1,5 päeva monteerimisele." Cristopher Oskar ütleb, et filmi tegemine õpetas talle ennekõike ajaplaneerimist. Markus Gregori lisab, et kuna film võeti üles talvel, siis tema sai praktilise kogemuse akude kestvusest miinuskraadides. 

Markus Gregori unistus on õppida Balti filmi- ja meediakoolis operaatoriks, Cristopher Oskar tahab asuda samas kooli tudeerima montaažikunsti. 

Kas gümnasistide hinnangul on narkootikumide tarvitamine noorte seas üldiselt suur probleem? "Pigem on see aastatega vähenenud," sõnab Cristopher. Markus lisab, et kõik oleneb suhtlusringkonnast. "Kui noored suhtlevad selliste inimestega, kes aineid müüvad, hakkavad nad ise ka proovima."

Noored filmimeistrid loodavad, et nende film paneb noori oma silmi avama ja märkama, kui nende lähedased millegi kahtlasega tegelevad. "Meie filmis elab tüdruk teises maailmas ega tee alguses väljagi, et tema poiss-sõber diiler on," kirjeldab Markus Gregori. "Loodame, et noored ikka selliseid asju märkavad. Narkootikumidest tuleb hoiduda."

Vanglateenistus korraldas taolist konkurssi teist korda. Möödunud aastaga võrreldes oli huvitujate arv mitmekordne – töö esitas 26 võistkonda 17 koolist üle Eesti. Võitja selgitasid välja möödunud aasta võitjameeskonna liige Silvia Seli, tudengi-Oscari laureaat German Golub ning kolme vangla ja justiitsministeeriumi esindajad.

Esikuuikusse mahtusid žürii hinnangul veel ka need filmid: 

4. koht: Iisaku gümnaasiumi film "Minu sõber on diiler"

5. koht: Ülenurme gümnaasiumi film "Minu sõber on diiler? Wt*?"

6. koht: Avinurme gümnaasiumi film "Minu sõber on diiler"