Hans NaynaFoto: Erakogu
Saund
29. aprill 2021, 13:29

VIDEOD | „Eesti laulu“ üllatusmees Mauritiuselt: ei olnud kerge end uuesti käima lükata

"Eesti laul 2020" finalist Hans Nayna üllatab fänne uue projektiga, lindistades täiesti uues võtmes erinevate tuntud lugude cover’eid ja luues nendele lihtsad, kuid meeldejäävad muusikavideod. "Soovin pakkuda inimestele igal nädalal midagi mõnusat ja hingekosutavat kuulamiseks," sõnab ta. 

"Peab tõdema, et ei olnud kerge end uuesti käima lükata. Kogu "Eesti lauluga" kaasneval perioodil tulid lavaproovid, intervjuud, reklaam, meediakajastus justkui iseenesest. Pärast seda oli hetkeks pingelangus, puhkus ning mõtlemisaeg..." Iga uue loo väljaandmine nõuab aga ressursse ja see tuleb tavaliselt just kontsertidest. Kuna sellele hetkel lootma jääda ei saanud, tuli mõelda nii-öelda kastist väljas ning tulla tagasi algusesse – selle juurde, mis loeb kõige rohkem – muusika.

Pärast väikest mõtlemisaega, otsustas Hans lindistada uues võtmes erinevaid tuntud lugude cover’eid ning need välja anda Youtube’is oma fännidele nautimiseks. Seda mõtet sai veidi edasi arendatud ning tuli idee luua nendele lugudele ka lihtsad, kuid meeldejäävad muusikavideod. "Loomulikult on vinge vaadata professionaalselt toodetud muusikavideoid, kuid kuna praegusel hetkel olid meie ressursid piiratud, otsustasime teha midagi lihtsat, kuid piisavalt originaalset ja tabavat," nendib Hans. Nii sündiski idee filmida Hansi cover’itele muusikavideod ainult telefoni ja minimaalsete abivahenditega.

Esimeseks lauluks ja videoks sai lugu nimega Mr. Probs “Waves” (Robin Schulz Remix). Laul on kõigile muusikasõpradele rohkem tuntud tantsumuusikahitina, kuid Hansi esituses on see lugu saanud uue meloodilise kitarrivõtme. Video filmimiseks leiti sobiv ja inspireeriv paik Tallinnas Põhjala tehase angaaris. "Tahtsin, et videopaik oleks piisavalt lihtne, kuid inspireeriv nii mulle, kui ka kuulajatele,“ ütleb Hans.

 

Esimene cover purgis, oli mõte kohe järgmise kallal töötama hakata. Teise cover’ina andis Hans välja hetkel kuulsust koguva Iiri artisti Dermot Kennedy loo "Lost". Loo videoks on hoitud sama stiili – valida lihtne, kuid inspireeriv paik kaadriteks, mis keskenduksid ning tooksid esile laulu sõnumi ning Hansi maheda, kuid võimsa hääletämbri. Viimane lugu sai üles filmitud ühes pealinna kõige uuema hotelli Citybox maa-aluses parklas.

"Kuna ka ma ise kuulan hästi palju erinevat muusikat inspiratsiooni saamiseks, siis soov oli regulaarselt muusikat välja andes pakkuda inimestele igal nädalal midagi mõnusat ja hingekosutavat kuulamiseks,“ sõnab Hans. "Mul on Mauritiusel oma fännid, kes ei ole mind pikalt laval näinud, ning ka Eestis olen saanud endale palju uusi jälgijaid, kes pole mind veel ju kordagi live’is esinemas näinud. Need cover’id on justkui kingitus või minikontsert minu kuulajatele ning samuti sissejuhatus peagi väljatulevale uuele singlile."

Hans lisab, et videod ei ole kaugeltki perfektsed, kuid tuleb tõdeda, et just nimelt see juhuste kokkulangemisel sündinud kontseptsioon on nende väikesele meeskonnale aina enam meeldima hakanud ning sellega loodetakse inspireerida inimesi oma loomingulisi ideesid teostama, võimalustest kinni haarama ja tegema seda just täpselt nii hästi, nagu parasjagu saab. "Kõige tähtsam on, et sa paned sellesse oma hinge, küll see siis jõuab ka inimesteni. Me ei saa jääda alati ootama täiuslikku hetke, muidu võime oma võimalused maha magada," muigab Hans.

 

Teist cover’it ette valmistades tuli Hansil ning tema elukaaslasel peale väikest ajurünnakut idee ka sellele laulude seeriale oma nimi anda. Selleks nimeks sai "Sounds of Tallinn". "See nimi kõnetas meid kohe, kui selleni jõudsime. Juba olemasolevad lood, aga esitatud uues võtmes, praegusel ajahetkel, Tallinnas," ütleb Hans. "Meil on kindlasti kõigil praegu erinevaid emotsioone ja mõtteid seoses maailmas toimuvaga ning mis muu võiks sel perioodil aidata, kui hea muusika, äratundmisrõõm ja samas ka uue avastamine. Soovin oma lauludega anda inimestele just seda."

Hans lisab ka, et nende kaubamärk "Sounds of Tallinn" on iseenesest piisavalt originaalne ja kaasahaarav, nii et miks mitte tulevikus samast nimest inspireerituna teha üritusi, esinemisi ja kaasa haarata teisi artiste või mõelda mõnele muule põnevale koostööle. "Olen kindlasti pakkumistele avatud. Ideedest ning muusikast, mida välja anda, meil puudust ei tule," naeratab Hans.

Projekti on Hansil aidanud ellu viia tema elukaaslane ja idee kaasautor Merle Schmidt, videod on filminud Ott Kartau (muusikavideod), kokku monteeris Hans ise ning cover'i-laulud on produtseeritud koostöös Vahur Valgmaaga. Muusikavideod on filmitud, kasutades iPhone 12 Pro Max’i ning videod on monteeritud selle jaoks ette nähtud telefoniaplikatsiooniga.

"Julgege unistada ning mis kõige tähtsam, töötage nende kallal. Ükskõik, mis viisil ja vahendeid kasutades," soovib Hans.

"Eesti laul" andis tuule tiibadesse

"Eesti laulu" konkurs tõi Hansi jaoks kaasa mitu individuaalset võitu – esmalt üldse poolfinaali jõudmine, seejärel finaali saamine ning seda veel läbi publiku häälte. Olles olnud selleks ajaks ainult aasta aega Eestis, oli "Eesti laulu" finaali pääsemine omaette pretsedent. 

Finaal, nagu arvata võis, oli nagu suur loterii, sõltudes rahvusvahelise žürii subjektiivsest arvamusest ning loomulikult rahva häältest. Hans tuli rahvusvahelise žürii voorust välja suurepärase 5. kohaga, kui nii mõnigi arvatud favoriit jäi tegelikult tahapoole. Rahvahääletus langetas küll Hansi lõpuks 10. kohale, kuid lähemalt vaadates näitab üle 1700 publikuhääle, et Hansil on kujunemas oma kuulajaskond.

"Nüüd oleks hea, kui ei oleks enam piiranguid, et saaks uuesti esineda ning teha seda, mida iga artist kõige enam armastab," ütleb Hans. "Tulin ka ju "Eesti laulu" konkursile nii, et pidin uusi kohalikke fänne võitma videote abil ning väga vähesed on saanud mind live´is esinemas näha."