Inimesed
2. märts 2001, 00:00

Tumedad silmaalused

Tumedad silmaalused võivad tekkida igas eas ja talviselt kahvatus näos paistavad need eriti silma. Õnneks pakuvad kosmeetikafirmad tumedatest silmaalustest vabanemiseks piisavalt tooteid. Kuna silmaümbrus on tundlik, tuleb vältida üledoseerimist - liigne kogus geeli võib silmad paiste ajada.

Nahk silmade ümbruses on väga õrn ja mitmeid kordi õhem kui ülejäänud näol. Silmade ümber on väga vähe väikesi vere- ja lümfisooni, mistõttu see piirkond on ka kõige niiskusvaesem. Lisaks on silmaümbrus pideva pinge all: inimene pilgutab päevas 10 000 korda silmi, naerab, kortsutab kulmu... Lisaks sellele on õrn silmaümbruse nahk välistele stressoritele - päikesele, tolmule, suitsule, arvuti- ja teleriekraanile, keskküttest liigkuivale õhule jne. - märksa vastuvõtlikum kui näiteks nina. Silmade ümbruses ja eeskätt just tumedate silmaalustena peegeldub ka organismi enda ülepinge, väsimus ja stress. Tumedad silmaalused on ka prillikandjate püsiprobleem.

Kui on tegu päriliku probleemiga, võib abi loota ainult oskuslikust jumestusest, kasutades heledat peitepulka või highlighter’it. Jumestuskreemi all tuleks eelistada kollakat peitekreemi - see varjab hästi sinist.

Raske valik: mida eelistada

Vabanemaks tumedatest ringidest ja tursetest silmade all, on Lancome loonud silmaümbrusgeeli Vitabolic Yeux. C-vitamiini, ženšenni ja hõlmikpuu ekstrakti sisaldav geel stimuleerib naha mikroringlust, soodustab naharakkude ainevahetust ning niisutab nahka põhjalikult. Lisaks sisaldab geel mikroskoopiliselt väikesi valgustpeegeldavaid aineosakesi - lumisfääre -, mis muudavad naha silmade ümber heledaks ja klaariks.

Elizabeth Arden nimetabki naiste silmaprobleemiks number 1 tumedaid silmaaluseid. Viimastes pole mitte alati süüdi väsimus ja stress, vaid sageli on põhjuseks silmaümbruse õhuke nahk, kus nahapigment paistab paremini välja kui ülejäänud näol. Eksklusiivne Ceramide Eyes Time Complex Cream SPF 10 ongi tehtud rahustamaks naha pigmentatsiooni. Kuid mitte ainult - kolmetoimeline kreem vähendab tumedaid rõngaid, turseid ja kortse; suurendab naha niiskust ja elastsust ning kaitseb edasise vananemise eest.

Chanel pakub turseid ja tumedaid rõngaid vähendavat emulsiooni Eye Lift. Luuderohi, enelas ja hiireastel parandavad mikrovereringet; virsik, saia- ja rukkilill rahustavad ning D-pantenool ja B5-vitamiin niisutavad nahka. Õigem oleks kasutada õhtul.

Mil iganes päeva jooksul (ka meigi peale) võib väsimusest tursunud silmaümbrust turgutada Sothyse Bio-Relaxing silmaümbrusgeeliga. Väike tilk geeli kantakse mitte lau liikuvale osale, vaid silmakontuurile, 4-5 mm ripsmetest. Kui nahk nõuab maski, võib silmaümbrusesse 5-10 minutiks kanda paksema kihi geeli. Loomulikult sobib geel ka igapäevahoolduseks. Väikest tuubi on mugav käekotis kaasas kanda ja nii on arvutist väsinud silmadele kiire värskendus iga hetk tagatud.

Pärast 30ndat eluaastat võiks proovida äsja ilusalongidesse jõudnud Phytomeri silmaümbrust trimmivat emulsiooni, mis sisaldab 104 mikroelementi ning soja ja avokaado rasvhappeid. Viimased transpordivad A- ja E-vitamiini, liigse vedeliku viib silmaümbrusest aga hobukastani ekstrakt.

Alates 27-30aastaselt võiks kasutada Sothyse topelttoimega silmaümbruskreemi Active Phytocontour, mis lisaks tumedatele silmaalustele aitab ka esimesi vananemisilminguid ennetada ja meiki fikseerida. Nisuproteiini ja taimseid ekstrakte sisaldavat kreemi sobib kasutada ka tundlike silmade ümbruses.

Arvutist väsinud silmad päästab Matisi Eye Care Gel. Kandes geeli õrnalt üla- ja alalaule, suunaga silmanurgast väljapoole, rahustab see koheselt silmi, aidates ennetada üleväsimusest tekkivaid turseid ja siniseid silmaaluseid.

Geeli tõhusama toime tagamiseks tuleks hommikuti ja õhtuti kasutada ka Matisi Eye Contour Balmi. Taimeekstrakte sisaldav balsam silub mikrokortse ja sobib ka huuleümbruse hoolduseks.

Sokose-sari No 7 pakub tumedate silmaalustega võitlemiseks kerget niisutavat silmaümbruskreemi Eye Contour Creme, mis sisaldab ka vananemisvastast E-vitamiini.

Samast sarjast tasuks proovida ka Day and Night Eye Care`d. Kahe pumbaga pudel sisaldab päevaks tumedate silmaaluste vastast geeli ning niisutavat kreemi ööseks.

Decleori silmageel Gel Alentour des Yeux parandab silmaümbruse mikrovereringet, rahustab ja värskendab tundlikke silmi ning aitab siniste silmaluste korral. Võib kasutada nii õhtul kui hommikul, sest kiiresti imenduv geel võimaldab koheselt ka meiki teha. Kui silmaalused on tugevas turses, tuleks geeli enne kasutamist hoida külmkapis ja kanda näole paksult nagu maski.

Kui geel sobib igas eas, siis 30-45aastastele on Decleor välja töötanud Vita Aroma silmaümbrus-kreemi. Viimane sisaldab bio-retinooli, mis aitab tõhusalt kortsude vastu. Kreem kanda kergete vajutavate liigutustega silma välisnurgast silma sisenurga poole.

Silmahooldus salongist

Mitmesse sarja (näit. Decleori, Sothyse, Phytomeri) kuulub ka erihooldus tumedatest silmaümbrustest vabanemiseks. Silmaümbruse massaaž kestab 10-20 minutit, millele järgnevad rahustavad ja värskendavad kompressid silmadele. Võib tellida koos näomassaaži- või puhastusega, aga ka eraldi protseduurina.