KollaažFoto: 5x Kalev Lilleorg/TV3
Toiduuudised
23. aprill 2021, 16:27

VAATA RETSEPTE! Elina Nechayeva kokakunst meelitab maasikate metsa!

Täna võtab TV3 Joel Ostrati õhtusöögisaates kokkamise väljakutse vastu ooperilaulja Elina Nechayeva, kelle dessert „maasikamets“ lausa sulab suus.

Lisaks sellele, et ooperilaulja Elina Nechayeva peab end perfektsionistiks kontserdilaval, on ta seda ka koduköögis. Juba enne Joelile kokkamist on ta teinud tublisti proovi, et kõik road pereretseptide järgi veatult õnnestuksid. Ometi tuleb Elinal närv sisse…

Kuidas koorida sibulaid Foto: Kalev Lilleorg/TV3

Õhtusööki pakub Elina prantsusepärases restoranis Brasserie 11, kus lõpliku lihvi saab kogu tema menüü, kuhu kuuluvad näiteks ka kitsejuustu sõrnikud, marineeritud paprika, ratatouille ja tomatisalat.

EELROOG

Kitsejuustusõrnikud paprikaga

Kitsejuustusõrnikud paprikaga

Marineeritud paprika

  • 4 tk paprika
  • 100 ml oliiviõli
  • 3 spl balsamico
  • 1 spl suhkur
  • poolik sidrun
  • 1 terve küüslauk
  • sool, pipar maitse järgi

Valmistamine

Küpseta poolikud paprikad ahjus ca 50 min 200 kraadi juures.

Pärast ahjust väljavõtmist aseta paprika jahtuma. Seejärel puhasta seemnetest ja koorest.

Vedelik, mis jääb paprikast järele, vala nüüd kokku maitseainete (sool, pipar, suhkur), õli, balsamico, sidrunimahla ja küüslauguga (tee õhukesed viilud).

Võid marinaadisegusse lisada ka värskeid ürte.

Kogu marinaad sega kokku paprikaga. Lase sellel marineeruda vähemalt 3-4 tundi.

Sobib ka pikaajaliseks (näiteks 7 päeva) säilitamiseks, maitsed muutuvad pikema ajaga vaid paremaks.


Sõrnikud

  • 400 g Andri-Peedo kitsepiimast kreemjuustu
  • 100 g prantsuse kitsejuustu
  • 4 tk muna
  • 1 dl nisujahu
  • 1 tl soola
  • 1 pooliku sidruni koor
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 3 pikka oksa tüümiani

Valmistamine

Vahusta munad, lisa sool ja veidi värskelt riivitud sidruni koort, lisaks küpsetuspulber ja värske tükeldatud tüümian.

Lisa segule kitsepiimajuust ja kreemjuust, sega ühtlaseks kreemiks. Sõelu kreemi sisse nisujahu ja sega uuesti korralikult läbi. Veendu, et tainas on piisavalt paks.


Vormi taignast pallikesed ja küpseta kuumutatud õlis ca 3 minutit (160 kraadi juures).

Aseta köögipaberile kuivama. Serveeri soojalt.


Kaste

  • 50 ml päevalilleõli
  • 50 ml mett
  • 50 ml sidrunimahla
  • 3 oksa värsket tüümiani


Blenderda komponendid omavahel kokku.

Serveeri taldrikule küpsetatud marineeritud paprika ja sõrnikud.

Nirista taldrikule kastet, puista peale riivitud kitsejuustu ja värskeid ürte.


PEAROOG


Multika ratatouille

Multika ratatouille

Kollase paprika kaste

  • 3 tk kollast paprikat
  • 1 tomat
  • 1 terve küüslauk
  • 1tk tšilli
  • 2 pikka vart piparmünti
  • väike peotäis spinatit
  • 2 pikka vart oreganot
  • 1 pikk vars tüümiani
  • 1 klaas tomatimahla
  • maitseks soola
  • maitseks must pipart
  • väheke toeks suhkrut


Blenderda kõik komponendid kastmeks. Vajadusel maitsesta ja lisa midagi, kui tunned, et on puudu.


Punase paprika kaste

  • 3 tk punast paprikat (ahjus küpsetatud)
  • 2 küünt küüslauku
  • maitseks tšillit
  • 1 vars tüümiani


Blenderda kõik komponendid kastmeks.


Ratatouille

  • 2 tk baklažaani
  • 3 tk tomateid
  • 2 tk suvikõrvitsat
  • 1 punane sibul
  • 1 küüslauk

Koori sibulad ja küüslauk, puhasta köögiviljad.

Viiluta baklažaan, suvikõrvits ja tomat väga õhukesteks viiludeks, parima tulemuse saad köögiviljalõikuriga.


Aseta kõik komponendid vaheldumisi vormi. Vala peale kollase paprika kaste ning küpseta ahjus 45 minutit 180 kraadi juures.

Enne serveerimist veendu, et köögiviljad on mõnusalt pehmed, parajalt krõmpsuvad.

Tomatisalat

  • 1 karp kirsstomateid
  • poole poti basiiliku lehed
  • sool, pipar maitse järgi

Lõika kirsstomatid pooleks, sega kausis hakitud värske basiiliku, soola ja pipraga.

Kaunista taldrik meelepärase koguse punase paprika kastmega, peale serveeri ringikujuliselt ratatouille. Lisa tomatisalat, pastinaagi ja maapirni tšipsid ning värske oregano.


NB! Köögivilja tšipse saab osta poest valmis kujul või siis teha köögivilja kuivatis.


DESSERT

Maasikamets

Maasikamets

Põhjad

  • 5 munavalget
  • 175 g mandlijahu
  • 70 g nisujahu
  • 140 g võid
  • 275 g tuhksuhkrut
  • näpuotsaga soola


Valmistamine

Vahusta munavalged näpuotsatäie soola ja tuhksuhkruga. Lisa tasapisi mandlijahu ja vahusta madalatel pööretel.

Nirista sisse sulatatud või ja lisa tuhksuhkru ja jahu segu. Jätka mikserdamist, kuni segu on ühtlane.

Kuumuta ahi 150 kraadini. Määri saadud segu küpsetuspaberiga kaetud plaadile 3-5 mm paksuse kihina.

Küpseta ahjus 150 kraadi juures 7 minutit.

Lõika küpsetatud põhjast välja paraja suurusega ringid, iga portsjoni jaoks 3 kihti. Alles jäänud põhja ääred tee puruks, mida saad hiljem kaunistamiseks kasutada.


Kreem

  • 500 ml vahukoort
  • 100 g tuhksuhkur
  • 150 ml konjakit
  • ½ tl vanilliekstrakti


Valmistamine

'Vahusta koor tuhksuhkruga, lisa vanilliekstrakt ja konjak, sega kõik läbi. Pane kreem pritskotti.

  • 250 g maasikaid
  • 3-4 tk passionvilja
  • söödavad lilled

Aseta taldriku keskele ringikujuline põhi, vajuta pritskotist põhjale kreemist tupsud, keskele maasikasektorid ja passionvilja kaste.

Korda sama teise kihiga. Kolmanda kihi peale aseta püstiselt maasika sektoritest “mets”.

Kaunista söödavate lillede, tuhksuhkru ja varem põhja äärtest kõrvale pandud puruga.