Maria Rannaväli vahetult enne eesti keele eksamitFoto: Erki Parnaku
Inimesed
20. aprill 2021, 14:56

Sisulooja Maria Rannaväli eesti keele riigieksamist: pinge võttis alguses hoogu maha

„Usun, et andsin endast parima, mida sellel hetkel suutsin. Tagasi vaadates oleksin võib-olla valinud veidi teised teemad, kuid proovisin kindla peale välja minna,” kirjeldab sisulooja Maria Rannaväli eesti keele eksamit.

18aastane juutuuber sooritas eksami Rocca al Mare koolis. „Lugemisülesande tegin valeuudiste teemal ning kirjandi põlvkondadevahelistest suhetest,” ütles abiturient. „Lugemisülesande valik tulenes isiklikust huvist teema vastu ja kirjandi valisin selle järgi, millest parasjagu meenusid kõige paremad näited.”

Edasi lugemiseks:

Rocca al Mare kool Foto: Erki Parnaku

Maria räägib, et eksami sooritamine võttis tal aega viis tundi ja 50 minutit. „Minu jaoks oli kuus tundi piisav, kuid võrreldes proovieksamiga läks mul seekord lugemisülesandele kordades rohkem aega,” nendib ta ja lisab, et suurt rolli mängis eksamipinge, mis alguses hoogu maha võttis.

„Usun, et andsin endast parima, mida sellel hetkel suutsin. Tagasi vaadates oleksin võib-olla valinud veidi teised teemad, kuid proovisin kindla peale välja minna,” tõdeb Maria esmaspäevale tagasi mõeldes.

Maria Rannaväli vahetult enne eesti keele eksamit Foto: Erki Parnaku

Vaatamata sellele, et ei olnud kohustuslikud, otsustas Maria siiski kõik ära teha. „Olen terve oma gümnaasiumi nendeks eksamiteks valmistunud ega näinud põhjust, miks kogu tehtud pingutus nurka visata. Minu puhul ei mängi eksamipunktid küll otseselt rolli ülikooli sisseastumisel, kuid hea tulemus annab eelise sellegipoolest.”

Marial on lisaks eesti keelele tehtud ka inglise keele eksam, mis sai sooritatud juba detsembris. „Järgmisena ootab ees õnneks ainult matemaatika. Hetkel ei oska midagi otseselt oodata, proovin endast parima anda ja keskendun praegu teemade ülevaatamisele,” ütles suunamudija.

Eksami sooritamist tähistas Maria lähedaste seltsis. „Puhkasin lõpuks ometi välja,” ütleb ta, ent ei jää loorberitele kauaks. „Ei oskagi nüüd niisama istuma jääda ja võtan kohe matemaatika ettevalmistuse ette.”