Kuninganna 17. aprillil õuedaami saatel oma mehe matustele suundumas. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
20. aprill 2021, 10:13

Elizabeth II eirab Philipi surma järel kuninglikku leinatraditsiooni (2)

Armastatud abikaasat prints Philipit leinav kuninganna Elizabeth II pööras kuningakoja pikale rituaalile selja, kirjutab The Times.

Erinevalt teistest praegustest pereliikmetest ja talle eelnenud kuningliku pere liikmetest ei kasuta Elizabeth II leinaajal musta raamiga kirjapaberit, teatas People.com. Kuninganna kirjapaber annab siiski leinast aimu: tema vapp on tavapärase punase asemel must. 

Leinaraamiga kirjapaberit kasutavad siiski prints Charlesi ja hertsoginna Camilla ning prints Williami ja hertsoginna Catherine'i esindajad. People.com toonitab, et tegu on ammuse traditsiooniga, mis oli väga populaarne 19. sajandil. Kui 1861. aastal suri kuninganna Victoria armastatud abikaasa prints Albert, kasutas monarh musta raamiga kirjapaberit ja samasuguseid ümbrikke, andmaks märku oma leinaajast.

Uudist vahendav People.com oletab, et vanast traditsioonilist loobumine võib olla mõjutatud prints Philipist, kes eelistas nii elus kui surmas lihtsust.

Edinburghi hertsog oli oma matused juba ligi 20 aastat tagasi ära kavandanud. Tema otsusel asetati sark Land Roverile ning matustel ei kõlanud jutlust.