Prints Philipi sark. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
17. aprill 2021, 15:51

VIDEO JA GALERII | 99aastaselt surnud prints Philip saadeti viimsele teele (40)

Elizabeth II (94) jättis täna jumalaga oma abikaasa prints Philipiga, kellega ta jõudis abielus olla 73 aastat. "Edinburghi hertsogi pikk elu on olnud õnnistus," ütles Windsori dekaan David Conner kaunist ja lihtsat matusetalitust alustades.
Edinburghi hertsogi ärasaatmisel osalesid koroonapiirangute tõttu vaid kuningliku pere liikmed ning Philipi õdede järeltulijad Saksamaalt - kokku 30 leinajat.

Briti meedia on nimetanud matusetalitust kauniks, lihtsaks ja elegantseks. 

Kuninganna Elizabeth II matusetalitusele suundumas. Foto: Reuters/Scanpix

Matuserongkäigu esiridades olid kuningliku paari järeltulijad prints Charles, printsess Anne, prints Andrew ja prints Edward. 

Prints Charles matuseauto järel sammumas. Foto: Reuters/Scanpix

Üldsuse pilgud püsisid valvsalt troonipärija Charlesi poegadel Williamil ja Harryl, kelle suhted on keerulised ning kes kuninganna otsuse kohaselt ei sammunud matuserongkäigus kõrvuti. Nende vahel oli Elizabeth II ja prints Philipi vanim lapselaps, printsess Anne'i poeg Peter Phillips (43). Püha Jüri kabelis, kus leinajad olid koroonapandeemia kohaselt maskidega ning hajutatud, istusid vennad vastakuti. Kuninganna istus üksi altari lähedal, tema vastas oli troonipärija koos abikaasa Camillaga. Kuningannale lähimal istus tema keskmine poeg prints Andrew.

Prints Harry, prints William ja teised kuningliku pere liikmed matuserongkäigus. Foto: Reuters/Scanpix

Matusetalituse kesksed teemad olid Edinburghi hertsogi vankumatu ustavus kuningannale, Ühendkuningriigi teenimine, aga ka tema vaprus, seotus kuningliku mereväega ning armastus mere vastu.

Prints Philipi sark asetati Land Roverile. Foto: Reuters/Scanpix

Matuserongkäik sai alguse Windsori lossist, kus 99aastane prints 9. aprilli hommikul suri. 100 aasta juubelist jäi tal puudu vaid kaks kuud ja üks päev. Lossi siseõue olid kogunenud sõjaväeorkestrid ja sõjaväelased, kuid kohal olid ka prints Philipi lemmikhobused Storm ja Nevis, kellega ta armastas kaarikusõidul käia. Istmel olid näha lahkunu sonimüts ja nahkkindad.

Prints Philipiga toodi hüvasti jätma ka tema lemmikhobused Storm ja Nevis. Foto: Reuters/Scanpix

Ärasaatmine toimus Philipi enese näpunäidete kohaselt - Daily Maili andmeil koostas ta juhtnöörid juba vähemalt 20 aastat tagasi. Kaitsevärvi Land Rover, millel Edinburghi hertsogi sark Windsori lossi püha Jüri kabelisse suundus, oli tema enese välja valitud ning tema soovide järgi ümber disainitud. Philip nautis autojuhtimist ning oli roolis veel väga kõrges eas. 

Matusetalitusel, mida viisid läbi Canterbury peapiiskop ja Windsori dekaan, ei peetud Philipi soovi kohaselt jutlust. Muusika ja pühakirjalõigud olid tema valitud. Ette kanti näiteks lõik Johannese evangeeliumist: "Mina olen ülestõusmine ja elu. Kes minusse usub, see elab, isegi kui ta sureb. Ükski, kes elab ja usub minusse, ei sure alatiseks."

Prints Philipi lipuga kaetud sark tõsteti pühakojas katafalgile. Foto: Reuters/Scanpix

Juba mitukümmend aastat tagasi valminud ja pliiga vooderdatud tammekirstu kattis prints Philipi kuninglik lipp, selle peal valge lillebukett, tema vormimüts ja tseremoniaalmõõk. Sinised lõvid kollasel taustal on inspireeritud Taani vapist ning valge rist sinisel taustal Kreeka lipust. Kuninganna abikaasa sündis 10. juunil 1921 Kreekas  Kreeka ja Taani printsi Andréase ning printsess Alice von Battenbergi - kuninganna Victoria lapselapselapse - viienda ja viimase lapsena ning ainsa pojana. 

Prints Philipi lipu mustvalged triibud kuuluvad Mountbatteni suguvõsale - George VI vanema tütre printsess Elizabethiga abiellumise eel võttis prints nimeks Philip Mountbatten. Loss Edinburghi hertsogi lipul sümboliseerib Edinburghi.

Kabeli altaril olid prints Philipi insiigniad. Foto: Reuters/Scanpix

Windsori lossi kabeli altaril olid eksponeeritud lahkunu medalid ja aurahad ning  märgilised esemed tema sõjaväekarjäärist. Hertsog teenis teises maailmasõjas kuningliku mereväe ridades, kuid pidi mereväekarjäärist loobuma, kui George VI ootamatult suri ning kroonprintsess troonile tõusis. Kuninganna abikaasana sai Philip tseremoniaalse admirali auastme. 

50minutilise matusetalituse lõpuks kõlas Ühendkuningriigi hümn "Jumal, kaitse kuningannat". Elizabeth II ja kuninglik pere naasid Windsori lossi, kus kuninganna ja tema mees olid veetnud suurema osa pandeemiaajast ning mis oli prints Philipi armastatumaid paiku. 

Edinburghi hertsogi kirst langetati kabeli all paiknevasse kuninglikku hauakambrisse, kuhu on maetud 24 kuningat-kuningannat, sealhulgas Henry VIII, ning teisi kuningakoja liikmeid.

Suurbritannia leinab kuninganna Elizabeth II abikaasat prints Philipit. Foto: Reuters/Scanpix

Pärast kuninganna surma viiakse tema mehe kirst üle George VI mälestuskabelisse, mis on Elizabeth II vanemate ja noorema õe printsess Margareti puhkepaik ning kuhu sängitatakse ka Ühendkuningriigi pikima valitsusstaažiga monarh ise. Nii saavad prints Philip ja tema kallis Lilibet jälle koos olla.